Svet
3 ogledov

Mednarodna skupnost za več pomoči

Ban je izrazil globoko skrb in frustracijo zaradi nesprejemljivo počasnega odziv Žurnal24 main
Podatki o številu mrtvih po divjanju ciklona Nargis so še vedno nekoliko zaviti v skrivnost, mednarodna skupnost pa je nad režimom, ki preprečuje prihod pomoči v državo, skoraj že obupala.
Različni podatki o številu umrlih
Mjanmarski državni mediji so danes sporočili, da je v divjanju ciklona Nargis, ki je jug države opustošil 3. maja, umrlo 38.491 ljudi, pogrešanih pa je 27.838. Ocene mednarodnih človekoljubnih organizacij medtem še vedno govorijo o veliko več žrtvah, mednarodna skupnost pa postaja v luči togosti mjanmarske vojaške hunte vse bolj obupana.

Združeni narodi medtem opozarjajo, da je žrtev več kot sto tisoč. Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca je po drugi strani danes sporočila, da je po ocenah 22 človekoljubnih organizacij, ki sodelujejo v humanitarnih prizadevanjih za pomoč prizadetim v Mjanmaru, število žrtev med 68.833 in 127.990.

Še strašnejše so ocene, ki jih je med izredno razpravo o humanitarni krizi v Mjanmaru v britanskem parlamentu omenil britanski minister za mednarodni razvoj Douglas Alexander, ki je dejal, da nekatere človekoljubne organizacije na terenu ocenjujejo, da je umrlih in pogrešanih več kot dvesto tisoč.

 
 

Čeprav je mjanmarska vlada pokazala nekaj več prožnosti, pa je to v tem trenutku veliko premalo. Katastrofa tovrstnih razsežnosti zahteva veliko večjo mobilizacijo pomoči in osebja.

Ban Ki Mun

 
Mednarodna skupnost je zaskrbljena
Predsednik britanske vlade Gordon Brown pa je pozval k sklicu nujnega vrhunskega srečanja Združenih narodov, na katerem bi uskladili prizadevanja za pošiljanje pomoči žrtvam ciklona. Po njegovih besedah bi morale azijske in druge svetovne države na usklajen način pritiskati na mjanmarski vojaški režim in tako doseči, da bi pomoč čim prej dosegla prizadeta območja.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je medtem potrdil, da sta se z Brownom že pogovarjala o njegovem predlogu. Sporočil je tudi, da je sklical sestanek predstavnikov ZDA, Francije, Britanije, Rusije, Kitajske, članic združenja držav JV Azije Asean in drugih mjanmarskih sosed, kjer naj bi razpravljali o konkretnih ukrepih, s katerimi bi lahko pomagali ljudem v Mjanmaru.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.