Svet
166 ogledov

Medvedico Adrijano našli mrtvo

Sredozemski tjulenj 24sata
Sredozemsko medvedico Adrijano, ki je na puljskih plažah vse od zgodnje pomladi razveseljevala domačine in turiste, so našli mrtvo. Ali je umrla zaradi starosti ali posledic ran, še ugotavljajo.

Sredozemska medvedica Adrijana, ki je  vse od pomladi prihajala počivat na plaže v okolici Pulja, je poginila. Mrtvo so našli na plaži Mrtvi Puč pri Ližnjanu.

Žival, gre za zelo redko vrsto tjulna, so odpeljali na veterinarsko fakulteto v Zagreb, kjer bodo opravili obdukcijio, da bi odkrili vzrok smrti.  "Zaenkrat menimo, da je umrla od starosti in da gre za zelo staro samico, ker ni imela niti enega zoba," pravi Elvis Zahtila, ravnatelj ustanove Natura Histrica in dodaja, da na medvedici niso opazili nobene rane. "Tudi njeno vedenje, plavanje v plitvini, med kopalci, ni bilo običajno in je kazalo na to, da je medvedica stara," dodaja Zahtila.

V Skupini Sredozemska medvedica, ki je spremljala gibanje tjulna v zadnjih tednih, pravijo drugače. "Spremljali smo medvedico in ni res, da ni imela ran. V resnici je bila polna ran, zadnje dni pa je bruhala tudi kri. Ne želim ugibati, kaj je povzročilo njeno smrt, dokler ne bo opravljena obdukcija. Zelo mi je žal, smo samico izgubili," pravi Jasna Antolović, predsednica skupine.

Ogrožena vrsta

Adrijana je bila pravi hit letošnje sezone, saj je prihajala tudi na turistične plaže v okolici Pulja, kjer so jo slikali številni turisti. Gre za redko in zaščiteno žival, za nadlegovanje je na Hrvaškem zagrožena visoka kazen. To je nedavno dobil makedonski državljan, ki je na plaži medvedico odgnal v vodo.

Sredozemska medvedica je ena od najbolj ogroženih živali. V Sredozemskemu morju in vzhodnem Atlantiku naj bi jih bilo okoli 500. Morski sesalec doseže dva metra velikosti ter tudi do 300 kilogramov teže. V okolici Pulja in Cresa se je ponovno pojavila v zadnjih letih, po tem, ko so že menili, da so jo ribiči pred pol stoletja dokončno iztrebili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.