Svet
17 ogledov

Medvedjev odpustil župana Moskve

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je podpisal odlok, s katerim je odpustil moskovskega župana Jurija Lužkova.

S tem je odprl možnost, da na čelo mesta, ki ga je Jurij Lužkov vodil kar 18 let in ki prinaša skoraj četrtino prihodkov nacionalne ekonomije, imenuje svojega človeka. To je mogoče po ruski ustavi, ki dovoljuje, da lahko predsednik odpusti moskovskega župana in regionalne voditelje ter imenuje njihove naslednike brez volitev.

Ruski predsednik je odlok podpisal med obiskom na Kitajskem. "Medvedjev je izgubil zaupanje v Lužkova," je povedala Natalija Timakova, tiskovna predstavnica Kremlja. "Zdaj je navaden državljan." Na njegovem mestu ga bo začasno zamenjal njegov namestnik Vladimir Resin.

Odločitev ruskega predsednika je sledila tednom špekulacij, da bo Lužkov, ki je bil v zadnjem času neprestano tarča kritik iz Kremlja, prisiljen odstopiti. A po vrnitvi s počitnic v Avstriji minuli ponedeljek je povedal, da ne namerava oditi prostovoljno. Nacionalna televizija, ki je pod nadzorom Kremlja, je Lužkova obtoževala korupcije, neustrezne politike glede ureditve prometa v Moskvi in rušenja zgodovinskih stavb, kritika pa je bila uperjena tudi proti njegovi bogati ženi Jeleni Baturini.

Njegov odhod iz moskovske mestne palače prihaja v času, ko se Rusija pripravlja na parlamentarne volitve, ki bodo prihodnje leto, leta 2012 pa jim bodo sledile še predsedniške. Nekdanji ruski predsednik Vladimir Putin se že pripravlja za vrnitev v predsedniško palačo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.