Svet
15 ogledov

Medvedjev pojedel brata hobotnice Paula

Srečanje Merkel – Medvedjev pomeni otoplitev odnosov med Moskvo in Berlinom. (Fo Žurnal24 main
Ruski in nemški mediji so se razpisali o jedilniku z morsko hrano na nemško-ruskem vrhu. A izkupiček srečanja ni nogometni, ampak gospodarski: 2,2 milijarde vreden posel za nemški Siemens.

Od obiska nemške vlade Angele Merkel v Rusiji je največ pridobil nemški koncern Siemens, ki je z ruskimi železnicami sklenil posel, vreden 2,2 milijarde evrov. Odnos med državama je predvsem zaradi gospodarskega sodelovanja vedno boljši. Del te ljubezni so zabeležili tudi ruski novinarji, ki so spremljali skupno kosilo ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in nemške kanclerke v Ekaterinburgu.

Namestnik ruskega premierja Viktor Zubkov je po poročanju tujih medijev Merklovi povedal, da je kot večina iz njegove vlade navijal za Nemčijo. Za izpad Nemčije v polfinalu je okrivil hobotnico Paula, ki je napovedala zmago Španije."Kdo ve, kako bi se vse skupaj končalo, če ne bi bilo Paula,“ je dejal Zubkov na srečanju gospodarstvenikov ob robu nemško-ruskega vrha. "Včeraj smo pojedli njegovega brata,“ se je kosila z morsko hrano spomnil Dmitrij Medvedjev.

Razlog za dobro razpoloženje na vrhu je dogovor, da bo Simens do leta 2026 moderniziral 22 ruskih železniških postaj in v desetih letih dobavil 240 modernih vlakov. V Rusiji bo gradil tudi vetrne turbine in razvijal raziskovalno-razvojne centre. Proizvodnja bo potekala v Rusiji, zato bodo posel imela tudi domača podjetja.

Zadnje srečanje je že 12 srečanje nemške in ruske vlade in pomeni prvo resnejšo otoplitev odnosov med Berlinom in Moskvo po odhodu vlade Gerharda Schröderja. Merklova je bila v boljših odnosih z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem, medtem ko je Schröder odkrito nasprotoval ameriškemu posegu v Iraku. Z Vladimirjem Putinom je leta 2005 sklenil dogovor o gradnji baltskega plinovoda, ki je Rusijo pod gladino Baltskega morja povezal z Nemčijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.