Svet
7 ogledov

Medvedjev: Ukrajina na robu državljanske vojne

Ameriška vojaška ladja EPA
Ruski premier ocenjuje, da je Ukrajina na robu državljanske vojne. Ukrajinske oblasti so medtem začele s protiteroristično akcijo proti proruskim separatistom.

Ukrajinski general Valerij Krutov, ki vodi ofenzivo proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, je danes zagrozil, da bodo oboroženci, ki ne bodo položili orožja, uničeni. "Treba jih je opozoriti: če ne bodo položili orožja, bodo uničeni," je novinarjem v Izjumu povedal general ukrajinske obveščevalne službe SBU. Dodal je, da skrajneže podpira več sto vojakov iz sestava ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Na cesti v Slavjansk, kjer so proruski separatisti zasedli vladne ustanove, stoji 20 tankov in oklepnih vozil ter sedem avtobusov z okoli 100 pripadniki posebnih enot. Konvoj se nahaja v kraju Izjum, približno 40 kilometrov severno od Slavjanska. Tam so postavili nadzorno točko, kjer pregledujejo vsa vozila na poti v Slavjansk.

"Pripravljamo se"

Župan tega mesta z okoli 130.000 prebivalci Vjačeslav Ponomarjov pa je sporočil, da so ukrajinske sile obkolile mesto. T. i. samoobrambne sile zaradi tega utrjujejo barikade na ulicah in na cestah, ki vodijo v mesto. "Pripravljamo se. Če bodo poskušali vstopiti, jih bomo ustavili," je bil odločen župan.

Z vojaškega letališča v Kramatorsku na območju Donecka so poročali o eksplozijah. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij naj bi bili v spopadih mrtvi in ranjeni. Po neuradnih podatkih naj bi bili ubiti štirje pripadniki ljudske milice. Območje preletavajo trije helikopterji, blizu oporišča pa se je zbrala množica ljudi, nekateri med njimi so oblečeni v uniforme.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je nato sporočil, da so ukrajinski vojaki zavzeli vojaško letališče, ki se nahaja med mestoma Kramatorsk in Slavjansk. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP priče trdijo, da so na letališče prispele okrepitve ukrajinskih sil.

Turčinov je pred tem sporočil, da je Ukrajina sprožila "protiteroristično" operacijo proti proruskim separatistom na vzhodu države.

Medvedjev poziva k razumnemu ukrepanju

Dmitrij Medvedjev je izrazil upanje, da bodo ukrajinske oblasti, ki so začele operacijo proti proruskim oborožencem na vzhodu države, ravnale razumno in "države ne bodo pripeljale v tako strašne razmere". Odzval se je tudi na prošnjo Kijeva po napotitvi mirovnih sil ZN v državo. "Praviloma prihod mirovnih sil ne reši ničesar. Na žalost to zgolj zamrzne problem. Vsi tisti, ki pravijo, da je potrebno pomagati Ukrajini, pa naj končno že nekaj naredijo zanjo," je dejal ruski premier.

"V mislih imam tako naše evropske kot čezoceanske partnerje. Dajte jim vsaj dolar. Nenehno samo obljubljajo: dali bomo milijardo, nakazali bomo pet milijard. Dajte jim že nekaj," je bil ciničen.

Ob tem je Medvedjev poudaril, da je Rusija svoji sosedi od neodvisnosti leta 1991 z nižjimi cenami zemeljskega plina pomagala prihraniti že okoli 100 milijard dolarjev. "To niso fantomske, ampak resnične številke," je zatrdil.

Rusko letalo preletavalo ameriško ladjo

Iz Pentagona so sporočili, da je rusko vojaško letalo v ponedeljek nekaj časa preletavalo ameriško vojaško ladjo, ki je v Črnem morju v mednarodnih vodah pri Krimu.

Američani so dejanje označili za "neprofesionalno" in "provokativno". Ameriška ladja je v mednarodnih vodah, "napad" ruskega lovca pa je trajal okoli 90 minut.

Obama poziva Putina

Ameriški predsednik Barack Obama je medtem svojega ruskega kolega Vladimirja Putina pozval, naj uporabi svoj vpliv in pomiri separatistične strasti na vzhodu Ukrajine, proruske oborožence pa, naj odložijo orožje. V telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom je izrazil "globoko zaskrbljenost zaradi podpore, ki jo proruskim separatistom zagotavlja ruska vlada".

S Putinom je govoril tudi generalni sekretar ZN Ban Ki-moon. Poudaril je, da bi bilo poglabljanje krize pogubno za vse vpletene, zato je vse vpletene pozval k umirjanju razmer. Putin je medtem ZN pozval, naj obsodijo Kijev zaradi uporabe sile na vzhodu Ukrajine in dodal, da pričakuje jasno obsodbo teh dejanj.

Napeto že ves mesec

Napetosti na vzhodu Ukrajine, kjer so proruski separatisti zasedli več poslopij lokalnih vlad, ne ponehajo, odkar je Rusija pred enim mesecem razglasila priključitev Krimskega polotoka k svoji državi. Korak, ki sta ga tako uradni Kijev kot Zahod razglasila za nelegalnega, je sledil odstavitvi promoskovskega predsednika Viktorja Janukoviča po velikih protestih v Kijevu februarja letos.

Komentarjev 1
  • zdrej 09:07 15.april 2014.

    Kaj novinarji, vi se zafrkavate?citat: "Iz Pentagona so sporočili, da je ruska vojaška ladja v ponedeljek nekaj časa preletavala ameriško vojaško ladjo,"Ali ste nesposobni dobro napisati članek ali pa imajo rusi super truper tehnologijo :-)