Svet
10 ogledov

Medversko nasilje terjalo 25 življenj

Nasilje v Mjanmaru
1/5
Reuters
Medversko nasilje v Mjanmaru terjalo 25 življenj. Bangladeš zaprl mejo.

Zahod Mjanmara je priča hudemu medverskemu nasilju med budisti in muslimani, ki je po vladnih podatkih terjalo že okoli 25 življenj, več deset ljudi je ranjenih.

Nasilje je izbruhnilo po posilstvu in umoru domačinke, ki naj bi ju zagrešili trije muslimani. V odgovor je jezna skupina budistov do smrti pretepla deset muslimanov. Sledilo je sežiganje domov na obeh straneh, ki se še ni umirilo.

Izredne razmere

Zaradi stopnjevanja nasilja je predsednik države Thein Sein v nedeljo razglasil izredne razmere. Za vsa mesta velja policijska ura od mraka do zore, razmere pa budno nadzorujejo varnostne sile.

"Dim se širi iz različnih smeri. Prestrašeni smo," je dejal prebivalec mesta Sitve Ma Thein. "Vlada bi morala poslati več pripadnikov varnostnih sil, da bi zaščitili obe skupnosti," dodaja.

Zahod zaskrbljen

Na naraščajoče nasilje se je že odzvala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Trdi, da nemiri ogrožajo sprejemanje demokratičnih in gospodarskih reform, h katerim se je država zavezala po desetletja trajajoči vojaški diktaturi.

Bangladeš zaprl mejo

Medversko nasilje je izbruhnilo v zvezni državi Rakhine, ki se imenuje po tamkajšnji budistični večini, a je velik odstotek prebivalstva tudi islamske veroizpovedi.

Tam živi tudi muslimanska etnična skupnost Rohingjas, ki naj bi nezakonito prišla iz Bangladeša, po izbruhu nasilja pa naj bi se množično poskušali vrniti. Bangladeš je zato že zaprl mejo, saj naj bi mejo želelo prečkati več sto čolnov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.