Svet
569 ogledov

Medžugorje: Razočaranje zaradi papeža

Zasvetil Marijin kip Ivo Cagalj/PIXSELL
Potem ko je Medžugorje nedavno obiskal predstavnik svetega sedeža, je papež ponovno razburkal duhove s tem, da je izrazil dvom v Marijino prikazovanje na tem območju.

Ob svojem povratku iz Fatime je papež med drugim dejal, da Marijo raje vidi kot mati, ne pa kot šefico telegrafskega urada, ki vsaki dan natančno ob določenem času pošilja sporočila. "To ni Jezusova mati. Domnevna prikazovanja nimajo vrednosti," je poudaril papež, a hkrati izpostavil še, da je to njegovo osebno mnenje.

Papež je pojasnil še, da je cerkvena preiskava domnevnih videnj v Medžugorju pokazala, da obstajajo dvomi, še posebej o tem, da naj bi se ta videnja še večkrat ponovila. Čudež v Medžugorju naj bi se prvič zgodil junija 1981, ko je šest otrok zatrjevalo, da se jim je na medžugorskih pobočjih večkrat zapored prikazala devica Marija, podobno kot naj bi se zgodilo v francoskem Lourdesu in portugalski Fatimi. Ti dve prizorišči je Cerkev potrdila kot sveti mesti, pri Međugorju pa Marijinih prikazovanj ni nikoli potrdila.

"Papež ne bo ničesar spremenil"

Domačini so nad papeževo izjavo sicer razočarani, a hkrati prepričani, da tisoče vernikov, ki romajo v Medžugorje, to ne bo ustavilo.

"Čudno je, da je papež sploh izrazil svoje osebno mnenje. V Fatimi je Marija poklicala otroke, da pridejo na določeno mesto. Zakaj se to ne bi moglo dogajati tudi 40 tisočkrat," se je za hrvaške medije vprašal Davor Ljubić, lastnik turistične agencije, ki organizira romanja v Medžugorje.

Izpostavil je, da se po papeževi izjavi gotovo ne bo nič spremenilo, saj so tudi doslej vladali dvomi v Marijino prikazovanje na tem območju, pa to ni ustavilo tisoče vernih romarjev.

Predstavniki Cerkve na Hrvaškem papeževe izjave niso komentirali, še vedno čakajo na uradno stališče svetega sedeža. Vatikan namreč še vedno vodi raziskavo o dogajanjih v Medžugorju.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • jozicamurn 17:25 17.maj 2017.

    Papež ima prav, eden redkih, ki kdaj pa kdaj res pove resnico in se res bori popraviti krivice po svetu in preurediti cerkev na bolje. Zaenkrat je na pravi poti.

  • Harrison 06:30 17.maj 2017.

    Men se Marija prikaže vsak mesec 15. Zato mi ni potrebno hoditi v neko ...gorje !

  • ode 20:24 16.maj 2017.

    Vsi papeži, in tudi ta, natanko vedo, da prikazovanja niso mogoča in jih ni bilo, niti jih ne bo. A vendarle: veliko denarja se steče tudi v Vatikan. Tega pa noben papež ne sme spregledati.