Svet
7 ogledov

Mehanizem pomoči brez podrobnosti

Govorice o razpadu evroskupine ne ponehajo. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Finančni ministri EU se po maratonskih pogajanjih še niso dogovorili o podrobnostih mehanizma za stabilnost evra, zato danes nadaljujejo pogajanja.

 

Grčija bo danes dobila prvi obrok posojil od držav v območju evra in IMF v skupni vrednosti 20 milijard evrov, Juncker pa je podprl tudi vstop Estonije v skupno denarno območje s 1. januarjem prihodnje leto.

Šef evroskupine Jean-Claude Juncker je po sestanku zatrdil, da evro ostaja "verodostojna valuta", a kljub temu ni mogel pregnati glasnih govoric o nesoglasjih med Nemčijo in Francijo.

Juncker je na novinarski konferenci sicer pojasnil, da so imeli dolgo razpravo o podrobnostih 750 milijard evrov težkega mehanizma, ni pa želel komentirati, ali se je seja zavlekla prav zaradi nesoglasij med Francijo in Nemčijo.

Po besedah evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, so načela končana, vse tehnične podrobnosti pa še ne. Rehn je še poudaril, da je pri prizadevanjih za zmanjšanje primanjkljaja treba razlikovati med državami članicami ter da morajo tiste z malo ali nič "fiskalnega prostora" ta prizadevanja pospešiti, druge pa ne. S tem je zavrnil koncept enotne konsolidacije, kar naj bi sicer predlagal Berlin. Pogovore bodo ministri nadaljevali danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.