Svet
8 ogledov

Meja med BiH in Hrvaško le ne bo zaprta

Meja Pixsell
Srbi pridobili mnenje, ki priporoča potrditev sporazumov kljub nekaterim pomanjkljivostim, da bi se izognili možnim negativnim posledicam za državljane in gospodarske subjekte.

Predsedstvo BiH je danes podprlo sporazuma o mejnih prehodih in obmejnem prometu s Hrvaško, ki sta potrebna za uskladitev z zakonodajo EU, potem ko bo Hrvaška 1. julija vstopila v EU. V ponedeljek so poročali, da sporazumov ni hotel podpisati predsedujoči predsedstvu Nebojša Radmanović, kar bi lahko pomenilo, da bi 1. julija meje zaprli.

Kot je poročala tiskovna agencija Federacije BiH Fena, so iz predsedstva BiH sporočili, da so sporazuma podprli na današnji izredni seji in da so za podpis pooblastili predsedujočega svetu ministrov Vjekoslava Bevando.

V sredo naj bi v Bruslju sicer sporazuma ter skupno izjavo o prehodu preko luke Ploče in ozemlju BiH v Neumu podpisala zunanji minister BiH Zlatko Lagumdžija in hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Ministra se bosta ob tem o mejnem režimu med državama po vstopu Hrvaške v EU pogovarjala tudi z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Potem ko Radmanović kot edini član tričlanskega predsedstva BiH v ponedeljek ni hotel podpisati sporazumov, je EU izrazila pričakovanje, da bodo pristojne državne institucije našle rešitev v interesu državljanov in da bo v sredo prišlo do podpisa sporazumov.

Radmanović, srbski član predsedstva, je danes sporazuma podprl, potem ko je prejel zahtevano mnenje predsednika Republike srbske in predsednice vlade te srbske entitete BiH. V njem so priporočili potrditev sporazumov kljub nekaterim pomanjkljivostim, da bi se izognili možnim negativnim posledicam za državljane in gospodarske subjekte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.