Svet
0 ogledov

Meja med Egiptom in Gazo spet zaprta

Egiptovska vojska in Hamas sta z zaprtjem meje prekinila množično prehajanje Pal Žurnal24 main
Egiptovska vojska in palestinsko gibanje Hamas sta spet zaprla mejo med Gazo in Egiptom ter tako prekinila množično prehajanje Palestincev v Egipt. Vojaki sicer dopuščajo prečkanje meje Palestincem, ki se vračajo v Gazo, in Egipčanom, ki so ostali na drugi strani meje.

Izrael je zaprl svoje meje z Gazo potem, ko je palestinsko gibanje Hamas junija lani iz Gaze pregnalo sile, ki so bile zveste zmernemu predsedniku Abasu. Izrael je 17. januarja zaradi palestinskega obstreljevanja juga Izraela nato uvedel popolno blokado Gaze, kar je v tem mestu povzročilo pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin. Slab teden pozneje so zato oboroženi pripadniki Hamasa s pomočjo eksploziva podrli blokado meje med Gazo in Egiptom. Številni Palestinci z območja so tako prek prehoda Rafa množično vstopali na egiptovsko stran, da bi si nakupili osnovnih življenjskih potrebščin.

Zaradi razmer na prehodu se je pojavila ideja, da bi nadzor na meji med Gazo in Egiptom ponovno prevzele palestinske oblasti pod vodstvom Abasa, ki so edine, ki jih mednarodna skupnost priznava. To idejo so podprle Arabska liga, Evropska unija in tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice.

Eden izmed vodij Hamasa Mahmud Zahar pa je medtem v pogovoru z egiptovskimi oblastmi zatrdil, da bi moral biti nadzor nad Rafo izključno pod egiptovsko-palestinskim nadzorom. Hamas namreč zavrača vsakršno izraelsko ali mednarodno navzočnost na prehodu Rafa, kar je bilo predvideno po izraelskem umiku iz Gaze septembra 2005.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.