Svet
11 ogledov

Meje ne bo zaprla, tudi tranzitnih con ne bo

Koalicijsko srečanje v Berlinu EPA
Nemčija bo vzpostavila tri do pet centrov v notranjosti države za pribežnike, ki imajo manjše možnosti, da ostanejo v državi, ter skrajšala postopek zavrnitve azila na en teden.

Nemška vladna koalicija je dosegla dogovor o ukrepih za pospešitev azilnega postopka, je po pogovorih dejala kanclerka Angela Merkel. Med predvidenimi ukrepi ni t. i. tranzitnih con na meji z Avstrijo, temveč bodo namesto tega uredili posebne centre v notranjosti države za pribežnike, ki imajo manjše možnosti, da ostanejo v državi.

Kot predvideva dogovor, naj bi vzpostavili od tri do pet takih centrov, med njimi prva dva v bavarskih mestih Bamberg in Manching.

Kompromisna rešitev

Gre za kompromis, potem ko so socialni demokrati (SPD) vztrajno nasprotovali tranzitnim conam, za katere je dala pobudo na Bavarskem vladajoča Krščansko socialna unija (CSU), Krščanska demokratska unija (CDU) kanclerke Merklove pa jih je podpirala.

Merklova je na novinarski konferenci po srečanju z vodjema SPD Sigmarjem Gabrielom in CSU Horstom Seehoferjem poudarila, da bo cel azilni postopek potekal hitreje, šlo pa naj bi za nadgradnjo sistema, ki v Nemčiji velja sedaj. Koalicija si prizadeva, da bi hitri postopek obravnavanja prošnje za azil trajal okoli tri tedne.

Postopek naj bi zaključili v tednu dni

Kot je še pojasnila nemška kanclerka, naj bi postopek za tiste, ki nimajo veliko možnosti za odobritev azila, zaključili že v tednu dni. Če se bodo prosilci za azil pritožili na zavrnitev prošnje, bo obravnava pritožbe trajala največ dva tedna. Hitri postopek je po njenem namenjen predvsem migrantom iz balkanskih oz. varnih držav izvora, pa tudi tistim brez veljavnih dokumentov.

Merklova je še napovedala enotno izkaznico za begunce in prosilce za azil, s katero bi se izognili trenutnim večkretnim registracijam in popisom prosilcev za azil ter brez katere pribežniki ne bodo imeli pravice do socialnih ugodnosti v Nemčiji. Vzpostavili naj bi tudi enotno bazo podatkov, s katero bodo v nemških zveznih deželah dobili boljši pregled nad ljudmi, ki prihajajo v Nemčijo.

Koalicijsko srečanje v Berlinu | Avtor: EPA EPA

Seehofer pričakuje, da bo hitri azilni postopek prispeval k temu, da bodo v domovino vrnili več prosilcev za azil kot doslej. S tem bo po mnenju vodje CSU in bavarskega ministrskega predsednika tudi več prostih zmogljivosti za tiste, ki resnično potrebujejo zaščito. Današnji dogovor se mu zdi dober, Nemci pa zdaj čakajo na njegovo uresničevanje. Šele z uresničevanjem dogovora bo lahko politika pridobila zaupanje ljudi, je na skupni novinarski konferenci z Merklovo in Gabrielom menil Seehofer.

Tranzitnim conam je nasprotovala SPD

Vodja SPD Gabriel pa je izrazil zadovoljstvo, da bodo namesto predlaganih tranzitnih con vzpostavili posebne sprejemne centre za prosilce z manjšimi možnostmi za odobritev azila. Da tisti, ki bodo nameščeni v centre, teh ne bodo smeli zapustiti, je po njegovem mnenju "povsem primeren ukrep". V SPD so tranzitnim conam nasprotovali tudi z utemeljitvijo, da se bodo te sprevrgle v nekakšne ogromne zapore za migrante.

Kanclerka se je po pogovorih s Seehoferjem in Gabrielom na pogovorih o begunski krizi nocoj sešla še z ministrskimi predsedniki 17 nemških zveznih dežel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.