Svet
36 ogledov

Mejne kontrole: Danski sledi še Norveška

meja prehod bobo Žurnal24 main
Le dan po tem, ko je Danska na svojih mejah uvedla poostren carinski nadzor, se je tudi Norveška odločila, da okrepi mejni nadzor s sosednjo Švedsko.

Norveška sicer ni članica Evropske unije, je pa del schengenskega prostora. Tamkajšnji minister za pravosodje Knut Storberget je potrdil, da je Norveška poostrila mejni nadzor na območju Svinesunda na jugu države in okrepila policijsko delovanje na tem območju. Cilja tega ukrepa sta zatiranje kriminala in odkrivanje nezakonitih priseljencev.

Pravosodni minister je ob tem pojasnil, da so omenjeni ukrepi v skladu z določili schengenskega sporazuma in so potrebni za boj proti kriminalu.

Že v torek je kljub kritikam s strani Evropske unije in drugih evropskih držav okrepljen carinski nadzor na svojih mejah uvedla Danska. Na meje z Nemčijo in Švedsko je namestila 50 dodatnih carinikov, ki bodo zaenkrat izvajali naključne kontrole. Danska je ukrep prav tako utemeljila s prizadevanji za zajezitev čezmejnega kriminala.

Pravila, ki veljajo v schengenskem prostoru brez nadzora na notranjih mejah EU, sicer prepovedujejo "sistematičen" nadzor na mejah, a dovoljujejo nesistematična preverjanja na nekaterih krajih v določenih okoliščinah.

Komentarjev 2
  • McBobo 07:39 07.julij 2011.

    Očitno je EU začela s svojim koncem. Najprej se bodo na hitro zaprle meje, potem pa bo propadla še evro valuta. EU bi se lahko obdržala, če bi sprejeli politiko začasnega ali končnega izločanja držav, ki nočejo urediti svoje finančne ...prikaži več probleme, korupcijo itd. In EU nebi smela hiteti z sprejemanjem novih članic vsepovprek, kot je to storila z Romunijo in Bolgarijo. To sta državi, ki v EU nimata kaj iskati.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:56 06.julij 2011.

    Norveška itak ni v EU,ne vem zakaj bi bla to neka novica vredna omembe??