Svet
17 ogledov

"Mejo bomo prečkali, pa če streljajo"

Begunci v Idomeni EPA
Razmere na srbsko-madžarski meji se lahko kaj hitro zaostrijo. Begunci, ki želijo na Madžarsko, ne mislijo več čakati.

Begunci pravijo, da pot nazaj zanje ni več mogoča. "Doma nas ubijajo. Verjemite, nič ni hujšega od terorizma, ki smo ga doživljali doma. Pripravljen sem čakati na madžarski meji tudi šest mesecev, če bo treba, a imam občutek, da nas tam nočejo," besede enega od beguncev navaja B92.net.

"Nočem več prositi. Prečkal bom madžarsko mejo na kakršen koli način. Lahko tudi streljajo na nas, lahko nas ubijejo, a poskušamo priti čez to ograjo," pravi eden me njimi.

Madžarska vztraja pri svojem režimu, po katerem dnevno čez mejo spuščajo nekaj deset beguncev, ki pa jih lahko kadarkoli vrnejo na ozemlje Srbije. Razmere v Srbiji še niso zaskrbljujoče, a se lahko z morebitnim povečanjem števila beguncev iz Grčije in Makedonije to hitro spremeni. Uradni Beograd si tako prizadeva, da bi čim prej začeli pogovore z Budimpešto in Brusljem. 

"Smo v situaciji, ko je EU zadovoljna z dejstvom, da je v njenih državah vse manj beguncev, kar naj bi bila posledica sporazuma s Turčijo, kaj pa ne zmanjšuje možnosti, da se težave spet pojaviti v drugih državah balkanske pote, še posebej v Srbiji," opozarja Vladimir Petronijević iz skupine 484. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 11
  • kapibara 13:54 11.julij 2016.

    Saj so ga že odo doma navajeni.. zakaj pa niso šli na meje, ki so jim bližje+ bogatejše+ versko enake+ nepotrebna asimilacija+ itd....

  • Ferluci 12:33 10.julij 2016.

    Kar naj streljajo.

  • soharfranc 11:46 10.julij 2016.

    Čudni so ti migranti,v EU na njih streljajo in ubijejo,če pridejo ,,čez,, bodo tako in tako živeli na račun davkoplačevalcev in se jim smejali v brk dodatno bodo pa še te domačine terorizirali,ustrahovali in celo posiljevali.Kakšni so to ljudje ? ...prikaži več zakaj v svoji domovini niso vzeli v roke orožja in nagnali ven iz države napadalce ? in živeli na svojem domačem pragu kakor njim paše-ne to pa ne- raje rep med noge in gremo na tuje izsiljevat in grozit. Zame so to eni navadni STRAHOPETCI !