Svet
25 ogledov

Meka piratov IsoHunt bo ugasnil

Isohunt Žurnal24 main
IsoHunt, ena najbolj popularnih strani za vse, ki na spletu iščejo torente s filmi ali glasbo, bo kmalu mrtva.

Mogočna ameriška filmska industrija po sedmih letih spopada na sodišču slavi zmago v bitki proti piratom, saj je ustanovitelj IsoHunta Gary Fung pristal na poravnavo in plačilo 110 milijonov dolarjev (80 milijonov evrov) Ameriškemu združenju filmskih ustvarjalcev (MPAA). Hkrati se je Fung, sicer Kanadčan, ki je iskalnik torentov vzpostavil pred desetimi leti še v času svojega študija, zavezal, da bo stran ukinil. IsoHunt je tako za zdaj še dosegljiv, a naj bi v nekaj dneh dokončno odšel v zgodovino.

Kljub na videz astronomski vsoti iz poravnave sodni dokumenti razkrivajo, da bo dejanski znesek, ki ga bo prejelo MPAA (vanjo so združeni denimo Disney, Twentieth Century Fox, Paramount in drugi) neprimerno nižji in bo znašal le okoli dva milijona dolarjev (1,4 milijona evrov).

"Dobro sem se boril, končal sem dirko in si ostal zvest. Deset let in pol IsoHunta je dolga doba v jeziku podjetja in prava večnost za internetni 'start-up'," je ob odločitvi za javnost povedal Fung.

Na sodiču je sicer zagovarjal stališče, da spletna stran IsoHunt sama ne hrani torentov s piratskimi vsebinami temveč kot direktorij le ponuja povezave do njih, a sodišča argumenti niso prepričali. Vodja MPAA Chris Dodd je nad iztekom sodnega spora izrazil zadovoljstvo, zmago filmskih podjetij pa označil za močno sporočilo vsem, ki omogočajo kršenje avtorskih pravic. Dodal je še, da bo zmaga omogočila ohranitev na tisoče delovnih mest in podjetij v industriji, katerih trdo delo da spletne strani, kot je bil IsoHunt, "izkoriščajo".

Če bi omogočili dostop, bi pirati izumrli

Fung je sicer nedavno v klepetalnici spletne strani Reddit dejal, da se ima za upornega revolucionarja in zagovornika reform v povezavi z avtorskimi pravicami. Opozoril je, da bi filmska industrija sama lahko naredila strani, kot je IsoHunt za popolnoma nepotrebne, če bi omogočila simultane premiere fizičnih nosilcev filmov, serij in glasbe po vsem svetu, še bolj pa, če bi jih omogočila v digitalni obliki, torej prek "streamanja" oziroma videa na zahtevo.

Kot še poroča BBC, je spletna stran piracydata.org v svoji raziskavi vzela v precep 10 najbolj piratiziranih filmov in serij na spletu ter ugotovila, da do polovice njih uporabniki spleta po legalni poti ne morejo, niti eden od desetih naslovov pa ni bil na voljo za (plačljivo) "streamanje". 

Avtor: 'Kriva pota' brez piratov ne bi uspela

Tudi nekateri znotraj filmske industrije priznavajo, da piratstvo še zdaleč nima le slabih lastnosti. Vince Gilligan, ki se je podpisal pod izjemno uspešno in pravkar zaključeno serijo Kriva pota (Breaking Bad), je te dni dejal, da je prav piratstvo pomagalo k uspehu serije, saj je tako lahko zdaleč presegla meje klasičnega dosega gledanosti. Tako pa je serija postala uspešnica tudi tam, kjer je sicer ne bi nikoli videli. "Slaba stran pa je gotovo, da bi vsi, ki so delali na seriji z mano vred zaslužili več denarja, če bi bili vsi videi naloženi po legalni poti." Finalno epizodo izpred dveh tednov si je po nelegalni poti doslej naložilo več kot pol milijona uporabnikov.

Producent Atlantisa Johhny Capps pa je dejal, da so za zdaj še brez moči proti piratstvu, ena od rešitev pa je gotovo to, da je premiera nekega izdelka kar čim bolj globalna, saj s tem dokazano upade nedovoljeno kopiranje.

Komentarjev 3
  • privat 10:03 20.oktober 2013.

    še ena vejica demokracije je počila...

  • erikkk 23:12 19.oktober 2013.

    Informacija da je BTJunkie prenehal ni točna ...stran še vedno deluje ...

  • Avatar Syn
    Syn 18:19 19.oktober 2013.

    Isohunt je pa že res zastarela zadeva. Njih je že pred leti čas povozil in res ne vem kdo še danes uporablja Isohunt. Ni ga boljšega kot Piratebay.