Svet
1531 ogledov

Melania že oddala svoj glas

Volitve ZDA Profimedia
Melania Trump je glasovala na Floridi, kjer ima predsedniški par rezidenco.

Ameriška prva dama Melania Trump je danes že glasovala na predsedniških volitvah v ZDA. Kljub epidemiji covida-19 zaščitne maske ni nosila, uporabljali so jo njeni varnostniki in drugi spremljevalci. Kot je znano, sta tako Melania kot njen soprog okužbo z novim koronavirusom prebolela.

Ameriški predsednik Donald Trump je osebno predčasno že glasoval 24. oktobra prav tako v West Palm Beachu blizu svojega posestva Mar-a-Lago, saj je predsedniški par lani na Floridi prijavil bivališče, potem ko je Trump leta živel v rojstnem New Yorku.

Na vprašanje novinarjev pred voliščem, zakaj ni glasovala skupaj s soprogom, je Melania Trump danes odgovorila, da zato, ker je danes volilni dan in da je raje glasovala danes, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Še danes naj bi se sicer vrnila v Belo hišo, kjer Trump spremlja volitve.

Volitve ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Trump prepričan v zmago

Trump je kljub vodstvu Bidna v anketah tudi danes izrazil prepričanje v zmago. Zaradi velikega števila oddanih glasovnic po pošti in s tem povezanega dolgega štetja še ni jasno, ali bo zmagovalec znan že jutri. 

Nekateri se bojijo, da izid predsedniške tekme ne bo znan več dni, tednov ali celo mesecev. Sredi pandemije covida-19 je namreč svoj glas predčasno - po pošti ali na voliščih - oddalo več kot 100 milijonov volivcev, kažejo podatki portala U.S. Elections Project. To je več kot 72 odstotkov vseh volivcev, ki so se udeležili zadnjih volitev leta 2016. Zato je tokrat na volitvah pričakovati visoko volilno udeležbo.

Udeležba podpornikov demokratov na predčasnih volitvah je bila večja od republikanskih, vendar predvsem po zaslugi glasovnic po pošti, proti katerim pa so republikanci po ZDA vložili več kot 300 tožb.

Tudi to napoveduje določene zaplete, zlasti v primeru tesnih izidov. Ne izključuje se niti uporaba sodnih poti, morda celo odločanje na vrhovnem sodišču kot leta 2000. Tedaj je sodišče zmago v boju z demokratom Alom Gorom prisodilo Georgeu Bushu mlajšemu.

Melania Trump Nagovor prve dame Svet S to izjavo je Melanija sprožila val smeha

Ankete v prid Bidna

Ankete napovedujejo, da bo Biden na nacionalni ravni dobil nekaj milijonov več glasov od Trumpa, vendar pa štejejo izidi po posameznih zveznih državah. Zmagovalec bo namreč moral prejeti večino od skupno 538 elektorskih glasov. Ti so porazdeljeni glede na velikost zvezne države in zmagovalec v eni državi pobere vse njene elektorske glasove.

Volitve ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Magični številki 270 elektorjev, kolikor jih potrebuje zmagovalec, je veliko bližje Biden, ki ima po izračunu konservativne organizacije RealClear Politics že vnaprej zagotovljenih 216 elektorskih glasov. Trump jih ima v žepu najmanj 125, ostaja pa še 197 elektorjev iz ključnih držav, kjer izida ni mogoče vnaprej napovedati. Med njimi so Michigan, Wisconsin, Minnesota, Severna Karolina, Florida, Pensilvanija, Arizona, Georgia, Iowa, Ohio, Nevada in presenetljivo republikanski Teksas ter dve kongresni okrožji v Mainu in Nebraski.

V večini omenjenih držav glede na ankete bolje kaže demokratu, vendar pa so po letu 2016, ko so vsi pričakovali zmago demokratke Hillary Clinton, analitiki letos večinoma zelo previdni.

Trumpove kampanje množične okužbe Svet Trumpova zborovanja kriva za vsaj 700 smrti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.