Svet
33 ogledov

Melone krive za smrt

melona Shutterstock
V ZDA se soočajo z izbruhom listerioze, za katerega naj bi bile krive melone. Umrlo je 13 ljudi, zbolelo še več kot 70 ljudi.

Za izbruh naj bi bile krive melone, ki jih gojijo na neki farmi v Koloradu. Bakterijo so našli tudi na opremi in v proizvodnem traktu pakirnice. Melone so že umaknili s trga.

Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) opozarja, da bi se število obolelih lahko zvišalo, saj se v nekaterih primerih simptomi pokažejo šele po štirih tednih ali še pozneje. Prav dolga inkubacijska doba je eden glavnih problemov. "Ljudje, ki so pojedli okuženo hrano pred dvema tednoma ali manj, lahko zbolijo šele čez nekaj tednov," je pojasnil Robert Tauxe iz CDC.

Večina odraslih zaradi okužbe z listerijo ne bo imela hujših posledic. Najbolj rizični skupini sta starejši ljudje in tisti z oslabljenim imunskim sistemom. Po do zdaj znanih podatkih naj bi bila povprečna starost obolelih 78 let. 

V ZDA so se že soočali z okužbami z listerijo. Leta 1988 je zaradi okužbe z listerijo v hot dogu umrlo 21 ljudi. Tri leta pred tem pa je zaradi okužbe s svežim sirom umrlo 52 ljudi. Vsako leto naj bi se z listerijo okužilo 800 ljudi.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:35 28.september 2011.

    Če ne bi škripnil od melon,bi pa od masti in špeha iz hamburgerjev,tko,da je samo razlika v futru!

  • Avatar atojeto
    atojeto 09:14 28.september 2011.

    Včeraj grem v Merkator, hočem kupiti česen, pogledam od kod ga uvažajo, piše Kitajska, domačega česna nimajo. Sramota. Nekaj je s tem tržnim sistemom hudo narobe, da se isplača voziti česen iz Kitajske. No, hočem povedati samo to, da ko ...prikaži več prozvajaš za sebe, se potrudiš in narediš najboljše, ko pa gre za druge, te baš briga, pomemben je samo zaslužek.