Svet
8 ogledov

Menjava vohunov že v teku?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Deset domnevnih ruskih vohunov so prepeljali na zaslišanje na sodišče v New Yorku. Še naprej se ugiba o nameravani izmenjavi ruskih in ameriških vohunov.

Prvič od aretacije naprej prejšnji teden so se osumljeni ruski vohuni skupaj pojavili v javnosti, še naprej pa se namiguje, da jih bodo najverjetneje zamenjali za zapornike, ki so jih v Rusiji zaprli med hladno vojno. Tega sicer še niso potrdili ali zanikali niti na ameriški niti na ruski strani.

Desetim osumljenim vohunom so prebrali obtožnice; tožilci jih bremenijo vohunjenja. Nekateri med njimi so celo nekaj let živeli kot pari, vse z namenom infiltracije v ameriške vplivne politične kroge, kjer naj bi zbirali informacije za Rusijo. Devetim očitajo tudi pranje denarja. Kot je znano, je eden izmed osumljencev še vedno na begu.

Opazovalci menijo, da se bodo osumljenci izrekli za krive v vsaj eni od točk obtožnice, zato da bi jih kasneje zamenjali za v Rusiji priprte ameriške vohune.

Enega ameriškega vohuna že izpustili?
Igor Sutyagin, ki so ga Rusi zaradi vohunjenja zaprli med hladno vojno, je bil v tem tednu iz zapora na arktičnem delu Rusije premeščen v zapor v Moskvi. Novinarju BBC-ja je povedal, da je moral priznati vohunjenje v zameno za izpustitev. Njegovi družini so povedali, da bo še ta teden priletel na Dunaj, kjer naj bi ga izpustili. Šlo naj bi za del dogovora o zamenjavi priprtih vohunov.

Ruski mediji so ob tem že navajali Sutyaginovega odvetnika, ki naj bi povedal, da je njegov klient že prispel na Dunaj. Oče zapornika tega ni potrdil in novinarjem BBC-ja omenil, da so to le špekulacije. Avstrijske oblasti sicer tega niso ne zanikale ne potrdile. Igor Sutyagin je bil leta 2004 obsojen vohunjenja za CIO. Njegov brat Dmitrij je BBC-ju povedal, da je Igor videl spisek desetih imen zaprtih vohunov, ki naj bi jih Rusija zamenjala z ZDA.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.