Svet
25 ogledov

Merapi grozi z novimi eksplozijami

1/14
Žurnal24 main
Indonezijski vulkan Merapi je zahteval najmanj 28 življenj, oblasti pa so evakuirale okoli 22 tisoč ljudi.

Po treh grozljivih eksplozijah in izbruhu vulkana, ki se nahaja na indonezijskem otoku Java, je ljudi, ki živijo v okolici vulkana zajela panika. Število žrtev se je povzpelo na 25, oblasti pa se bojijo novih izbruhov. Reševalci so evakuirali okoli 22 tisoč ljudi, potem ko je prah dobesedno zasul okoliške vasi. Predstavnica lokalne bolnišnice Endita Sri Andiyanti je sporočila da je med žrtvami tudi dvomesečni dojenček, več deset ljudi pa se zdravi zaradi različnih poškodb, večinoma opeklin.  

Kljub temu, da so oblasti  odredile, da morajo prebivalci zapustiti območje dokler okolici pretijo novi izbruhi, pa nekateri tega niso želeli storiti. Reševalec Christian Awuy je dejal, da bi se lahko zato število žrtev povzpelo na najmanj 50.

Vulkanolog Ed Venski je dejal, da bo zagotovo prišlo do novih izbruhov. "Merapi trenutno predstavlja veliko nevarnost, saj se v njegovi notranjosti lava kopiči v kupolo, ki bi lahko vsak čas eksplodirala," je povedal Venski. Strokovnjaki kljub temu upajo, da do izbruha ne bo prišlo in bo iz vulkana v najboljšem primeru izhlapevala para.

Merapi je nazadnje izbruhnil leta 2006, umrli pa sta dve osebi. Najhujši izbruh tega vulkana se je zgodil leta 1930, ko je lava z obličja zbrisala 13 vasi, umrlo pa je najmanj tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.