Svet
17 ogledov

Merapi seje smrt in opekline

Vulkan Merapi
1/18
Žurnal24 main
Vulkan Merapi v Indoneziji je včeraj v enem najhujših izbruhov v zadnjem stoletju vzel 94 življenj. Skupno je zaradi njega od 26. oktobra umrlo že okoli 140 ljudi.

Nočni izbruh, ko je okoliška naselja zajel t. i. piroklastični val strupenih plinov in pepela, je številne presenetil v spanju. "V eni od hiš sem našel v postelji ležati otroka, mater in očeta. Ko je njihovo hišo zadel pepel, so verjetno spali," je dejal eden od reševalcev.

GALERIJA zadnjih podob katastrofe je dostopna tukaj. OPOZORILO! Nekatere fotografije prikazujejo trpljenje in smrt.

Očividci opisujejo, da so hiše razbite, ulice pa posejane s trupli ljudi in živine, ki jim ni uspelo ubežati morilskemu prahu. Drugi so si življenja komajda rešili, a imajo številni opekline po vsem telesu, nekateri imajo celo 95-odstotkov telesa v opeklinah, poroča Canadian Press. Uradni podatki govorijo o 289 ranjenih. Težava je, ker so lokalne bolnišnice majhne in nepripravljene na katastrofo takšnih razsežnosti, zato so številni ranjenci že umrli.

V lokalni bolnišnici ima oddelek za opekline le 10 postelj. Osebje zaradi množice opečenih zavračajo vse, ki nimajo opeklin na obrazu ali ki so manj kot 40-odstotno opečeni.

Najhuje je bilo v vasici Argomulyo, ki je od kraterja oddaljena 18 kilometrov in jo je vročinski udar najbolj prizadel. Vas je ležala na meji t. i. nevarnega območja, zato so oblasti to območje že razširile na 20 kilometrov, s čimer je že dosežen rob zgodovinske prestolnice Jogdžakarte s 400.000  prebivalci. Tudi če bo mestu izbruh prizanesel, bodo prebivalci še dolgo v strahu, saj bodo ob obilnejših padavinah grozili plazovi nanešenega pepela.

V nevarnosti legendarna Jogdžakarta
Vulkan na nadmorski višini 3.000 metrov je aktiven tudi danes in bruha pepel okoli osem kilometrov visoko, na tla pa pada tudi sto kilometrov daleč.

Zaradi pepela v zraku so številne letalske družbe odpovedale lete na območju. Na varno je pred vulkanom zbežalo 200.000 ljudi, a so se številni vmes vrnili na domove, ker so mislili, da je najhuje mimo. Nato je vulkan znova udaril.

V lokalni bolnišnici ima oddelek za opekline le 10 postelj. Osebje zaradi množice opečenih zavračajo vse, ki nimajo opeklin na obrazu ali ki so manj kot 40-odstotno opečeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.