Svet
6 ogledov

Merapi spet bruha

(Foto: Reuters)
1/7
Žurnal24 main
Vulkan Merapi je izbruhnil že tretjič v kratkem času. Po pripovedovanju prebivalcev naj bi bil tokratni izbruh glasnejši in močnejši. Grozita še najmanj dva vulkana.

Šel sem ven in videl, kako pepel pada kot sneg
je za BBC dejal avstralski fotograf Matt Burgess, ki se nahaja v Yogyakarti.

Merapi je izbruhnil v soboto okoli 1. ure ponoči po lokalnem času. Glasno pokanje in pepel sta prestrašila ljudi, ki so začeli zapuščati ogroženo območje. Vulkanski pepel je padal tudi v 30 kilometrov oddaljenem mestu Yogyakarta, ki naj ne bi bilo ogroženo. Največjo nevarnost še vedno predstavlja za prebivalce v bližnji okolici.

Več manjših izbruhov v petek ni zahtevalo nobene žrtve. Za posledicami torkovega izbruha pa sta v bolnišnici umrli še dve osebi, skupaj je od prvega izbruha umrlo 35 ljudi.

Vulkanolog Subandrio opozarja vlado, naj razširi območje, kjer je nevarnost največja. Strokovnjaki poostreno spremljalo še štiri vulkane, med katerimi dva kažeta znake delovanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.