Svet
14 ogledov

Merapi terjal prek 300 življenj

1/7
Žurnal24 main
Indonezijski ognjenik Merapi je od izbruha konec oktobra terjal že 304 življenj. Več kot dvesto tisoč ljudi je razseljenih.
Več zadnjih fotografij si poglejte v GALERIJI.

Slamet Sugiono iz nacionalne agencije za izredne razmere je po navedbah AFP pojasnil, da se je število smrtnih žrtev povzpelo, potem ko je nekaj žrtev podleglo opeklinam ali boleznim, povezanih z izpostavljenostjo vulkanu. Poleg tega so na pobočju gore našli nekaj upepeljenih ostankov trupel.

Ognjenik se sicer po navedbah agencije umirja, njegova aktivnost je močno upadla in trenutni izbruhi prebivalstva ne ogrožajo. Približno polovica od 400 tisoč razseljenih se je zato že vrnila na svoje domove.

Najhuje po letu 1872

Strokovnjaki pravijo, da je sedanja aktivnost vulkana največja po letu 1872. Zadnjič je vulkan bruhal leta 2006, ko sta umrla dva človeka. Huje je bilo leta 1994, ko je izbruh vulkana zahteval 60 življenj, štiri leta pred tem pa jih je umrlo kar 1300.

V Indoneziji, ki se razprostira na več kot 17.500 otokih, je 130 dejavnih vulkanov. Dežela leži na tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču, območju pogostih potresov in vulkanskih izbruhov, ki obkrožajo kotanjo Pacifiškega oceana. Na področju obroča se zgodi kar 90 odstotkov potresov na planetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.