Svet
37681 ogledov

Še pred poletjem boste za potovanje rabili cepilni list

Potni list Profimedias
Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bodo verjetno še pred poletjem uvedeni digitalni cepilni potni listi.

Kanclerka Angela Merkel je uvedbo napovedala po četrtkovem vrhu EU. "Vsi so se strinjali, da potrebujemo digitalno potrdilo o cepljenju," je Merklova dejala na tiskovni konferenci. Po njenih napovedih evropska komisija potrebuje približno tri mesece, da ustvari tehnično podlago za takšne dokumente. 

O uvedbi cepilnih potnih listov se govori že nekaj časa. Prva je tovrstno pobudo dala Grčija, posebna potrdila so že uvedli na Islandiji, Danskem in Švedskem. Stališče Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je drugačno, saj opozarjajo, da gre za diskriminatoren ukrep. Še vedno smo namreč v obdobju, ko ni na razpolago dovolj cepiva za vse, poleg tega obstaja določen del ljudi, ki se ne smejo cepiti.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Slovenija Popotnik Pravila za prehod meje s Hrvaško

Da je treba stvari dobro razmisliti, opozarja tudi nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. "Nisem še dobila odgovora na vprašanje, kaj bo s tistimi ljudmi, ki se ne smejo cepiti, ki imajo zdravstvene zadržke, kaj bo z nosečnicami, ki se ne smejo cpepiti, kaj bo z mlajšimi od 16 let, ki se ne smejo cepiti. Kaj je s tistimi, ki so preboleli covid, in bodo cepljeni kasneje, ker se pol leta ne smejo cepiti," je naštela in dodala, da za vse naštete potovanje ob morebitni uvedbi cepilnih potnih listov ne bo več možno. Pravi, da je to z vidika prava človekovih pravic diskriminacija.

Poleg tega je še vedno nekaj nejasnosti glede cepiva, predvsem ko gre za imunost po cepljenju in ali so cepljeni lahko prenašalci virusa. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 21
  • erikkk 19:25 27.februar 2021.

    evropske države me sploh ne zanimajo za potovanja tko da men ne bo delalo težav

  • rd2dmk2 09:03 27.februar 2021.

    tuki imam eno vprašanje, tudi za urednika. najprej se je govorilo da bo cepljenje na 6 mesecev, sedaj se že slišijo mnenja da bo potrebno na 3 mesece. če bo šlo tako naprej, se bomo morali cepiti bolj pogosto , ...prikaži več kot se hodmo testirat. in za desert še eno. letos naj ne bi bilo čisto nič gripe. mogoče zato ker smo se taaaako zeeeelo mnooožično cepili. al mogoče samo zato ker smo bili doma. to za razmislek vsem, ki so za cepljenje, ki tako rešuje vse probleme.

  • suineg7878 20:27 26.februar 2021.

    6. Contents of the pack and other information What COVID-19 Vaccine AstraZeneca contains One dose (0.5 ml) contains: Chimpanzee Adenovirus encoding the SARS-CoV-2 Spike glycoprotein ChAdOx1-S* , not less than 2.5 × 108 infectious units * Produced in genetically modified ...prikaži več human embryonic kidney (HEK) 293 cells and by recombinant DNA technology. This product contains genetically modified organisms (GMOs)