Svet
2493 ogledov

Merklova dala košarico Trumpu

Angela Merkel in Donald Trump EPA
Niz nesoglasij med voditeljema dobiva novo nadaljevanje.

Nemška kanclerka Angela Merkel ni sprejela povabila ameriškega predsednika Donalda Trumpa na vrh G7, ki bo konec junija v Washingtonu. Kot razlog je navedla pandemijo novega koronavirusa, poroča Politico.

Njena zavrnitev je zamajala poskus ameriškega predsednika, da ta dogodek promovira kot pokazatelj normalizacije situacije glede pandemije in hkrati predstavlja novo epizodo v nizu nesoglasij med voditeljema, ocenjuje Politico.

Kritika tudi zadnji Trumpovi odločitvi

Medtem se je uradni Berlin odyval tudi na odločitev Trumpa o prekinitvi sodelovanja ZDA s Svetovno zdravstveno organizacijo, ki so jo označili za razočaranje in za korak nazaj na področju globalnega zdravja. Nemški minister za zdravje Jens Spahn se je ob tem na Twitterju zavzel, da bi EU v organizaciji prevzela vodilno vlogo.

WHO potrebuje reforme, če želimo, da se v prihodnje kar koli spremeni, je navedel Spahn. Poudaril je, da bi EU v WHO morala prevzeti vodilno vlogo in jo tudi finančno bolj podpreti. Prav to bo po njegovi napovedi ena prednostnih nalog nemškega predsedovanja Svetu EU, ki ga prevzemajo 1. julija.

Trump: WHO je kitajska lutka

Trump je prekinitev sodelovanja z WHO naznanil na petkovi novinarski konferenci, sicer namenjeni kritikam Kitajske zaradi Hongkonga. Kot uradni razlog za prekinitev odnosov z WHO je navedel, da organizacija ni izvedla reform. Ponovil je tudi obtožbe, da je WHO "kitajska lutka".

ZDA so WHO sicer plačevale okrog 450 milijonov dolarjev na leto, ameriški predsednik pa je napovedal, da bo ta denar raje namenil drugim po svetu, ki si ga bolj zaslužijo in potrebujejo. Ponovno je Kitajski tudi naprtil odgovornost za pandemijo novega koronavirusa.

Donald Trump Dejstva Svet Twitter začel k Trumpovim tvitom dodajati opomnike

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • lulibuc 13:53 30.maj 2020.

    Ta luzerka lahko da košarico samo sama sebi ker je pase za EU in svet.