Svet
200 ogledov

Merklova dobila naslednico na čelu stranke

Annegret Kramp-Karrenbauer Epa
Nemška kanclerka Angela Merkel je po 18 letih dobila naslednico na čelu stranke.

Dosedanja generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je bila s 517 glasovi podpore v drugem krogu izvoljena za novo predsednico stranke. "Zahvaljujem se vam za zaupanje," je ob objavi rezultatov dejala novopečena predsednica.

Stranko je pozvala, naj po pravičnem volilnem boju za vodjo stranke ohrani ta zagon. "Ne sme se končati, ta zagon je treba ohraniti in nas mora zavezati ... da z vsemi, ki nosijo odgovornost, ohranimo in oblikujemo ljudsko stranko sredine," je dodala v kratkem nagovoru.

Pri tem je prosila protikandidata Friedricha Merza in Jensa Spahna, da bi v prihodnje sodelovali in skupaj oblikovali stranko. Oba protikandidata sta ji že čestitala in ji izrekla iskreno podporo.

Kramp-Karrenbauerjeva je v drugem krogu glasovanja prejela 517 glasov od 999 oddanih. V drugem krogu se je spopadla z Merzem, ki je prejel 482 glasov. V prvem krogu je 999 delegatov Kramp-Karrenbauerjevi namenilo 450 glasov, Merz jih je prejel 392, Spahn pa 157.

Annegret Kramp-Karrenbauer | Avtor: Epa Epa

Zaradi dolgega imena jo kličejo kar AKK

Dolgoletna zaveznica kanclerke Angele Merkel, ki jo mnogi zaradi lomljenja jezika ob izgovorjavi dolgega imena kličejo kar AKK, je bila od leta 2011 do 2018 prva ministrska predsednica Posarja, a je nato februarja na predlog kanclerke prevzela slabše plačan položaj generalne sekretarke CDU

56-letna Kramp-Karrenbauerjeva živi v svojem rojstnem mestu Püttlingen skupaj s soprogom Helmutom Karrenbauerjem, s katerim imata tri otroke. Vedno je bila zavezana deželni politiki in svojemu Posarju. A je daleč od mikrofonov večkrat dejala, da je pripravljena prevzeti odgovornost v Berlinu, če bo ogrožena politična zapuščina Merklove, poroča bavarska radiotelevizija BR.

Zaradi zvestobe kanclerki in podobnih stališč so jo poimenovali tudi mini Merklova, a je Kramp-Karrenbauerjeva očitke zavrnila, češ da moškega nikoli ne bi primerjali na tak način ter da imata s kanclerko tudi različna stališča, kar je skušala izpostaviti v zadnjih tednih.

Politično sicer predstavlja bolj levo krilo stranke, a ne na vseh področjih. Tako velja, da je glede socialne politike bolj levo usmerjena, sicer pa zagovarja tradicionalne, konservativne vrednote.

Pragmatična katoličanka le redko polni naslovnice časnikov, mnogi jo cenijo zaradi njenega treznega in odprtega načina komuniciranja ter zanesljivosti. Politologinja se je CDU pridružila z 18 leti in prvič sedla v klopi deželnega parlamenta leta 1999.

Leta 2017 je na deželnih volitvah zaustavila dvig podpore socialdemokratov (SPD), potem ko so ti za svojega vodilnega kandidata na parlamentarnih volitvah imenovali Martina Schulza. Takrat ji je uspelo za CDU v Posarju zagotoviti nepričakovanih 40 odstotkov podpore, poroča nemški tednik Die Zeit.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.