Svet
5 ogledov

Merklova izgublja podporo

Kljub nižji podpori je Merklova v Spodnji Saški zmagala. Žurnal24 main
Po izidih vzporednih volitev se je podpora Krščanskodemokratski uniji (CDU) kanclerke Angele Merkel v Hessnu in Spodnji Saški, kjer so potekale volitve, občutno zmanjšala.

Če gre verjeti vzporednim volitvam je podpora CDU v Hessnu padla z 49 odstotkov leta 2003 na okoli 36 odstotkov. Tako so pristali za socialdemokrati (SDP), za katere naj bi glasovalo dobrih 37 odstotkov volivcev. Glede na razdelitev glasov med ostalimi manjšimi strankami zaenkrat sicer ni mogoče z gotovostjo reči, kdo bo na koncu oblikoval deželno vlado. Liberalci (FDP) naj bi prejeli dobrih devet, Zeleni pa osem odstotkov glasov.

Na Spodnjem Saškem je medtem CDU zabeležil upad podpore z 48 odstotkov leta 2003 na sedanjih slabih 44 odstotkov. Tako bo lahko stranka tudi tokrat oblikovala deželno vlado skupaj z dosedanjimi koalicijskimi partnerji liberalci. SDP je na Spodnjem Saškem prejel rekordno nizkih med 29 in 30 odstotkov, kar je tri odstotke manj kot leta 2003. Levica, nekakšna kombinacija nekdanjih socialnih demokratov in bivših komunistov, je zabeležila 6,6 odstotka glasov in se tako za razliko od Hessna uspela prebiti v deželno vlado. Vzporedne volitve sta izvedli nemški televiziji ARD in ZDF.

V obeh zveznih deželah je bil v minulih letih na oblasti CDU. V Hessnu, na čelu katerega je že od leta 1999 Roland Koch, je CDU vladala sama, na Spodnjem Saškem pa v koaliciji s FDP. Koch, ki je s svojimi izjavami o " mladih tujih kriminalcih" razgrel predvolilne debate, se bo moral po tokratnih volitvah očitno posloviti s položaja ministrskega predsednika, medtem ko bo na čelu Spodnje Saške verjetno ostal Christian Wulff iz CDU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.