Svet
9 ogledov

Merklova lekcije volivcev ne bo pozabila

Zmagovalci tokratnih volitev so Zeleni. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vladajoča koalicija nemške kanclerke Angele Merkel je na lokalnih volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji doživela dvojni poraz: izguba oblasti v deželi ji je odnesla tudi večino v zveznem svetu.

Po končnih neuradnih podatkih so krščanski demokrati (CDU) Angele Merkel dobili 34,6 odstotka glasov oziroma 10,2 odstotka manj kot pred petimi leti.

To je najslabši rezultat stranke v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija v zgodovini. Njihovi koalicijski partnerji liberalci (FDP) so dobili 6,7 odstotka glasov.

Tednik Der Spiegel ocenjuje, da so rezultati volitev dokaz, da "Merklova svoje koalicije nima pod nadzorom". Bild pa piše, da so volivci vladi Merklove dali lekcijo, ki je ne bo pozabila do konca svojega mandata.

Ker volitve niso prinesle gladke zmage nobeni od strank, bosta stranki z največ glasovi težko sestavili vladajočo koalicijo. S tem se tudi povečujejo možnosti za sestavo velike koalicije.

Vladajoča koalicija CDU/FDP je tako izgubila tudi večino v zveznem svetu. Podpora za načrtovane reforme na področju zdravstva, davkov in varčevanja, ki bi jo Merklova nujno potrebovala, je tako zelo vprašljiva.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Dosedanji konservativni premier Severnega Porenja-Vesftalije Jürgen Rüttgers (CDU) je krivdo za poraz pripisal vladi v Berlinu. Ta je po njegovem mnenju po prevzemu oblasti pred pol leta slabo zastavila delo.

"Gre za povezavo z začetkom vlade v Berlinu in tudi s težkim položajem v Grčiji," je dejal Rüttgers.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.