Svet
42 ogledov

Merklova: 'Multikulti' je propadel

Merklova je okrcala imigrante, da bi morali več storiti za integracijo. Vključno Žurnal24 main
Poskus, da bi zgradili multikulturno družbo v Nemčiji, je klavrno propadel, je brez dlake na jeziku dejala kanclerka Angela Merkel.

Na srečanju podmladka vodilne stranke CDU v Potsdamu je Angela Merkel zbranim povedala, da t. i. multikulti koncept, kjer bi ljudje različnih narodnosti srečno živeli drug poleg drugega, ni uspel. Po njenem bi morali imigranti storiti več za integracijo, vključno s tem, da bi se bolj zavzeto učili govoriti nemško.

Merklova je po poročanju BBC opozorila, da je Nemčija na začetku 60. let sama vabila tujce v svojo deželo, ki pa so tam tudi ostali. "Slepili smo se, ko smo si govorili:'Ah, saj ne bodo ostali dolgo', a to se ni zgodilo."

Kljub ostrim besedam, uperjenim proti imigrantom, pa je Merklova zatrdila, da so tujci v Nemčiji še naprej dobrodošli. "Ne smemo biti država, ki bi dajala vtis, da tisti, ki ne znajo nemško, tukaj niso dobrodošli."

Navezala se je tudi na nedavne besede predsednika države Christana Wulffa, češ da je islam del Nemčije, tako kot krščanstvo in židovstvo.

Vroča imigrantska jesen
Vprašanje multikulturnost je v zadnjih mesecih zelo aktualno vprašanje v Nemčiji, potem ko je tedanji šef centralne banke Thilo Sarrazin dejal, da kriminal z nobeno skupnostjo ni bolj povezan, kot z muslimani. Sarrazin je moral zaradi izjave odstopiti, a javno mnenje opozarja, da več kot 30 odstotkov Nemcev meni, da so državo prevzeli tujci.

Številni vidni člani CDU pritiskajo na Merklovo, naj se zavzame za ostrejša stališča do imigrantov pri vključevanju v nemško družbo. O tem je Merklova na začetku meseca govorila tudi s turškim premierjem Tayyiom Erdoganom. V Nemčiji namreč živi 2,5 milijona Turkov, ki pa so pogosto zelo slabo integrirani v nemško družbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.