Svet
22 ogledov

Merklova ponovno kandidira

Angela Merkel EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel se bo vnovič potegovala za predsednico CDU (Krščansko demokratske unije) in nemško kanclerko.

Po večmesečnih ugibanjih je Merklova odločitev javnosti poročila danes. "Želim še naprej služiti Nemčiji ... v teh težkih in negotovih časih," je dejala

Parlamentarne volitve bodo v Nemčiji prihodnjo jesen.

Angela Merkel, ki je med Nemci simbol stabilnosti v nestabilnih časih,  je  bila v zadnjih mesecih tarča številnih kritik glede svoje migranstke politike. Izgubila je precej podpore, na drugi strani pa je priljubljenost zrasla desni populističn Alternativi za Nemčijo.

"Voditeljica svobodnega sveta"

Po zadnjih pretresih na mednarodni politični sceni, nepričakovani zmagi Donalda Trumpa ter glasovanju Britancev za odhod iz EU pa analize javnega menja kažejo, da bi se volilci lahko spet vrnili k Merklovi. "Družba potrebuje predvidljivost in stabilnost. To sta temi, ki bosta prevladovali na volitvah 2017," ocenjuje nemški Die Zeit. Številni analitiki ocenjujejo, da z odhodom Baracka Obame pomembnost Angele Merkel kot braniteljice zahodnih vrednot raste, nekateri jo imenujejo tudi že "voditeljica svobodnega sveta".   

Le Penova  francoska predsednica?

marine le pen | Avtor: Reuters Reuters
Na predseniške volitve, ki bodo maja prihodnje leto, se pripravljajo tudi v Franciji. Najnovejše raziskave javnega mnenja kažejo, da bi največ glasov dobila voditeljica skrajno desne Narodne Fronte Marine Le Pen.

Kot poroča The Independent, bi za skrajno desničarko glasovalo 29 odstotkov volilcev, kar je osem odstotkov več kot bi dobil nekdanji predsednik Nikolas Sarkozy iz stranke Republikanci. Rezultati zadnjih anket so še poglobili strah, da bo ob naraščajočem globalnem populizmu, zmagi Trumpa in Brexitu, Francija dobila skrajno desno predsednico.  

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • valerijakregar 16:11 21.november 2016.

    se že veselim.da pogrne kot killary.

  • MihaPu 16:09 21.november 2016.

    S svojimi liberalisti je odprla pot radikalnemu islamu in vehabistom-ekstremistom v EU in sedaj pričakuje, da bo dobila podporo za še en mandat. Večje smešnice še nisem slišal.

  • Avatar Leon
    Leon 07:41 21.november 2016.

    Samozavesti ji očitno ne manjka ,kar pa je premalo ! Obstaja pa možnost preizkušena v Sloveniji - PAHORIZEM .......smetarstvo,kvačkanje,kuhanje,obiski revnih in ah in oh ! NE BO JI USPELO ! Nemci niso ovce !