Svet
7 ogledov

Merklova pozvala k rešitvi spora na Kosovu

Nemška kanclerka Angela Merkel. Reuters
Nemška Kanclerka Angela Merkel je med obiskom v Prištini danes Srbijo pozvala k čimprejšnji rešitvi spora na severu Kosova.

Kot je med obiskom na Kosovu dejala Angela Merkel, je že avgusta v Beogradu jasno povedala, da mora Srbija najti rešitev za svobodno gibanje na severu Kosova in za obmejno sodelovanje ter da se zavzema za to, da na Kosovu ne bo več paralelnih struktur. "Danes pa smo povedali, kaj pričakujemo od Kosova, da bi dosegli napredek," je dejala po srečanju s kosovskim premierjem Hashimom Thaçijem.

Pozvala je tudi k temu, da mora vlada na Kosovu ravnati odgovorno in spora na severu Kosova ne sme še bolj podžigati. Neodvisnost Kosova je bila po njenem mnenju velik korak, zdaj pa mora kosovska stran najti še mirno rešitev spora, h kateri spadajo tudi odprte meje s Srbijo.

Merklova je ocenila, da je za nadaljnji razvoj Kosova zelo pomembno, da postane "demokratična država, v kateri vlada zakon", in da se Priština še odločneje bori proti organiziranemu kriminalu in korupciji. Izpostavila je tudi sodelovanje z Eulexom.

Thaçi pa je dejal, da je Kosovo odločeno "zapreti poglavje konflikta in vojne". Ob tem je opozoril, da je kosovska vlada storila že veliko v procesu evropskih integracij in da si Kosovo želi postati del EU in Nata.

"Kosovo je v dialogu z vsemi sosedi"

Kosovo je v dialogu z vsemi sosedi, tudi s Srbijo, je zatrdil Thaçi in dodal, da je vlada v Prištini odločena, da v proces reševanja problemov na Kosovu vključi tudi državljane s severa Kosova. Na severu Kosova sicer po njegovem ne gre za konflikt med državo in državljani, ampak za konflikt med zakonom in anarhijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Merklova je imela po pogovorih s Thaçijem na programu obiska še srečanje s poveljnikom mednarodnih sil Kfor, nemškim generalom Erhardom Drewsom, in vodjo Eulexa Xavierjem Boutom de Marnhacom, obiskati pa namerava tudi nemške vojake Kforja.

Komentarjev 1
  • privat 08:58 26.december 2011.

    Šiptarji bojo odgovorno ravnali...za srbijo pa rečem lahko da ne verjamem o njihovi poštenosti!! Ja vse je mogoče je je povdarila resnost in udarila po mizi ,ker beograd razume samo silo...pač vas bomo zbombali in izolirali od evrope!