Svet
40 ogledov

Merklova: Prisluškovanje med prijatelji ni sprejemljivo

Angela Merkel EPA
Domnevno prisluškovanje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) nemški kanclerki Angeli Merkel še vedno razburja. O tem obodo govorili tudi na vrhu EU.

Evropska unija se je danes odzvala na zadnje novice o ameriškem vohunjenju v Evropi. Ob tem so se v Bruslju zavzeli za "odločno in enotno" stališče glede varovanja podatkov. Hkrati so poudarili, da so prenosni telefoni evropskih komisarjev varni pred prisluškovanjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Varstvo podatkov mora veljati, ne glede na to, ali gre za elektronsko pošto državljanov ali prenosni telefon Angele Merkel. Zdaj je čas za ukrepanje in ne samo deklaracije na vrhu EU," je v Bruslju izjavila neimenovana tiskovna predstavnica evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding.

S tem se je navezala na zakon o varovanju podatkov, ki je zaradi različnih stališč med 28 državami članicami EU blokiran več mesecev.

Sprejem zakonodaje "bi bil izraz neodvisne Evrope, saj bi to Evropi dalo kredibilnost do ZDA, ji dalo odločen in enoten glas v tej zadevi. Samo če smo enotni, smo kredibilni", so poudarili v Bruslju.

Mediji: Merklova ne uporablja varnega telefona

- Mobilni telefon, ki ga zasebno pogosto uporablja nemška kanclerka Angele Merkel, ni odobren kot varen, poročajo nemški mediji. Ob tem opozarjajo, da je to v nasprotju z zakonodajo.

Zunaj pisarne namreč Merklova pogosto uporablja enostaven mobilni telefon, takšnega kot milijoni drugih Nemcev. Po navedbah nemške agencije za digitalno varnost BSI ta telefon ni označen kot varen.

Nemški Süddeutsche Zeitung ob tem opozarja, da nemška zakonodaja prepoveduje razpravo o vladnih skrivnostih prek necertificiranih naprav. Takega telefona zvezna kanclerka niti ne bi smela nositi s sabo, saj je na ta način prelahko določiti njen položaj in dostopati do podatkov, pa izpostavlja Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Telefon, ki naj bi ga zasebno uporabljala Merklova, menda pripada njeni stranki CDU. Pri tem pa ne gre za katerega od modelov, ki so trenutno odobreni za nemške visoke uradnike.

FAZ sicer navaja, da je v praksi pravila težko spoštovati tudi zato, ker naj ne bi obstajal varni telefon, s katerim bi bilo mogoče tako telefonirati kot tudi na primer pošiljati elektronsko pošto. "Varni" telefoni naj bi bili tudi počasni in okorni. Med potovanjem v Silicijevo dolino je tudi nemški minister za gospodarstvo Philipp Rösler dejal: "Vsi vedo, da uporabljamo svoje zasebne telefone, čeprav je prepovedano."

O prisluškovanju tudi na vrhu EU

O aferi z ameriškim prisluškovanjem v Evropi naj bi govorili tudi na vrhu EU, ki se začne drevi. "Menim, da bomo o tem govorili," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala predsednica Litve, trenutno predsedujoče EU, Dalia Grybauskaite.

"Prisluškovanje med prijatelji ni sprejemljivo"

Teme prisluškovanja se je že ob prihodu na vrh lotila nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je ponovno zatrdila, je ameriškemu predsedniku Baracku Obami jasno povedala, da prisluškovanje med prijatelji absolutno ni sprejemljivo. "Ne gre le zame, ampak za vse državljane," je menila. "Potrebujemo zaupanje med prijatelji in moramo ga spet vzpostaviti. Smo zavezniki, a zavezništvo lahko temelji samo na zaupanju," je bila jasna.

Neimenovani francoski vir pa je danes napovedal, da naj bi se Merklova, ki so jo razjezile novice, da naj bi Američani prisluškovali njenemu prenosnemu telefonu, o tem ob robu vrha pogovarjala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Ob tem je neimenovani tiskovni predstavnik Evropske komisije danes v Bruslju še dejal, da so prenosni telefoni evropskih komisarjev po oceni pristojnih oblasti varni pred prisluškovanjem.

"Ne dvomimo, da so telefonske napeljave v celoti varne," je dejal tiskovni predstavnik. Dodal je, da to velja tudi za prenosni telefon predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa.

Komentarjev 1
  • 1111 08:58 25.oktober 2013.

    ...amerigosi niso od nobenga prijatelji...sami se štulijo vse povsod, mislim, da jih nobeden ne vabi...