Svet
18 ogledov

Merklova: Revizije glede pakta ne bo

Nemška kanclerka Angela Merkel. EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila poziv novoizvoljenega francoskega predsednika Françoisa Hollanda k reviziji fiskalnega pakta. Janša: Francozi ne bodo plačevali naših dolgov.

"To se preprosto ne bo zgodilo," je poudarila nemška kanclerka. "Vsebina fiskalnega pakta je bila določena, postopek potrjevanja dokumenta pa se mora nadaljevati," je dodala.

Merklova, ki zavrača na zadolževanju temelječe financiranje programov rasti, je pojasnila še, da EU o načrtih za spodbudo rasti razpravlja že od januarja. Pri tem je izpostavila pomen reform izobraževalnega sistema, trga dela in stimuliranja visokotehnoloških podjetij.

"Smo sredi tovrstnih pogovorov, Francija pa bo tu z novim predsednikom sodelovala s svojimi poudarki," je še dejala kanclerka.

Türk: Potrebno bo tesno sodelovanje

Slovenski predsednik Danilo Türk pa je po zmagi francoskega socialista dejal, da Evropska unija, ki jo je prizadela gospodarska in finančna kriza brez primere, potrebuje ne le rešitve akutnih problemov, ampak tudi dogovore o dolgoročnih usmeritvah, ki bodo zagotovile gospodarsko rast, zaposlitve za mlade, socialno pravičnost in blaginjo za vse.

Pri iskanju rešitev bo potrebno tesno sodelovanje vseh držav članic unije, meni slovenski predsednik.

Janša: Francozi ne bodo plačevali naših dolgov

Premier Janez Janša pa je na Twitterju zapisal, da bo nova francoska oblast vplivala na Slovenijo, "vendar zagotovo ne na tak način, da bodo Francozi plačevali naše dolgove".

Meni tudi, da bo Francija ratificirala fiskalni pakt, ker ta predstavlja tudi zaščito francoskih davkoplačevalcev pred plačevanjem tujih računov.

Pahor: Kljub rezultatom volitev je treba varčevati

Predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor je medtem v svojem imenu in imenu stranke čestital Hollandu, ki kot kandidat socialistov po dolgem obdobju vladavine konservativcev prevzema veliko odgovornost za vodenje Francije in sooblikovanje skupne evropske prihodnosti, so sporočili iz SD.

Kot so dodali, Pahor skupaj z drugimi voditelji evropske levice z upanjem gleda na možnosti za krepitev razvojne paradigme s poudarkom na družbeni pravičnosti.

Hkrati pa opozarja, da rezultatov nedeljskih francoskih volitev ne gre jemati kot potuho za odmik od naporov za uravnoteženje slovenskih javnih financ, vključno s potrebo po varčevanju in vnosu zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

Pahor meni, da smo priče nevarnim poenostavitvam, da je koncept gospodarske rasti premagal koncept varčevanja, kot da gre za izključujoča koncepta. Kot predsednik stranke in nekdanji predsednik vlade ostaja Pahor trdnega prepričanja, da gre za dva medsebojno povezana procesa izhoda iz krize.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.