Svet
13280 ogledov

Veliko presenečenje, Merklova si je premislila

Angela Merkel v Bundestagu Epa
Nemška kanclerka Angela Merkel si je - potem ko je bila tarča številnih ostrih kritik - očitno premislila in preklicala odločitev, po kateri naj bi v Nemčiji v času podaljšanih velikonočnih praznikov veljali še posebej strogi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Da je prišlo do sprememb, je sporočilo več virov, ki sodelujejo na današnjem kriznem sestanku nemških zveznih oblasti z voditelji zveznih dežel, a želijo zaenkrat ostati neimenovani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sestanek je bil sklican zelo na hitro, kanclerka pa naj bi na njem že takoj na začetku sporočila, da se je odločila dogovor, ki so ga dosegli v ponedeljek ponoči in v skladu s katerim bi med 1. in 5. aprilom zaprli večino trgovin ter še dodatno omejili druženja, preklicati. Obenem se je voditeljem zveznih dežel zahvalila, da so tako na hitro pripravljeni na nove pogovore.

Dogovor je bil tarča ostrih kritik

Vodja CDU in ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet je pred tem povedal, da je kanclerka deželne voditelje tik pred zdajci povabila na nujno srečanje preko video povezave, ki se je nato začelo ob 11. uri. Obenem je izrazil pričakovanje, da bodo na sestanku "zelo kritično" spregovorili o tem, kaj se je zgodilo pred dvema dnevoma.

Dogovor je bil sicer tarča ostrih kritik predvsem zato, ker naj bi bil, čeprav so bili pogovori o njem maratonsko dolgi, v svojih ključnih elementih nejasen. Še posebej iz gospodarstva je bilo slišati očitke, da jim ni jasno, kaj naj bi velikonočno zaprtje v praksi sploh pomenilo.

Mediji so obenem ostro napadli odločitev ne le o velikonočnem zaprtju, ampak tudi o siceršnjem podaljšanju strogih zajezitvenih ukrepov v april, češ da se vlada osredotoča na popolnoma napačne zadeve, namesto da bi raje pospešila kampanjo cepljenja proti covidu-19 in izboljšala strategijo testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • povratnikvamjebevsepospisku 15:35 24.marec 2021.

    prasica stara niti ne ve č kaj govori ker je obsedena s hudičem, kot tisti dementni pedo iz ZDA

  • izy 14:16 24.marec 2021.

    Pa zakaj ne poenotimo ukrepov znotraj EU?

Sorodne novice