Svet
90 ogledov

Merklova se je prelevila v učiteljico

Angela Merkel EPA
V Nemčiji se spominjajo začetka gradnje berlinskega zidu, ki se je začela 13. avgusta 1961. O zidu, ki je 28 let ločeval zahodni in vzhodni del mesta, je nemške šolarje danes poučevala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Angela Merkel, hči protestantskega pastorja, se je sicer rodila v Zahodni Nemčiji, a se je že v mladih letih s starši preselila v Nemško demokratično republiko (NDR). Danes je dijakom na eni od berlinskih gimnazij kot učiteljica predavala o krepitvi nemške tradicije svobode in demokracije po padcu berlinskega zidu.

Nemška kanclerka, ki se bo septembra na volitvah potegovala za nov mandat, je uro začela s tem, da je na tablo napisala svoje ime. Medijem pa je zaupala tudi, da nima še nobenih izkušenj s poučevanjem. "Precejšnja razlika je imeti osebne izkušnje ali pa predavati o dejstvih," je povedala po uspešno izvedeni uri.

Medtem je nemški minister za kulturo Bernd Neumann skupaj z berlinskim županom Klausom Wowereitom v središču Berlina položil vence v spomin na najmanj 136 ljudi, ki so izgubili življenje pri poskusu bega z vzhoda na zahod.

Prva, ki je odraščala na vzhodni strani

Merklova je sicer prva med dosedanjimi nemškimi kanclerji, ki je odraščala na vzhodni strani zidu. Ob tej priložnosti pa je novinarjem zaupala, da je prav leta 1961 kot prvošolka prvič sedla v šolske klopi. "Moji najljubši predmeti so bili tuji jeziki, nemščina in matematika," je povedala. Merklova je sicer doktorica fizike.

Sicer je učna ura nemške kanclerke njen prvi javni nastop, odkar se je vrnila s tritedenskega dopusta. Med drugim se je podala v avstrijske Alpe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.