Svet
2 ogledov

Merklova svari

(Foto: Reuters) Reuters
Nemška kanclerka preti: Nemčija bi lahko izstopila iz evro območja, če ostale države ne bodo sprejele mehanizma za primer finančnih zlomov držav članic.

O besedah Angele Merkel danes piše britanski dnevnik The Guardian. Njihov dopisnik iz Bruslja Ian Traynor se je dokopal do informacij, da naj bi se Merkova med večerjo na oktobrskem srečanju evropskih voditeljev zapletla v resen besedni spopad z grškim voditeljem Georgom Papandreujem. On ji je, kot piše Guardian, vztrajno odvračal, da so kriteriji, ki jih predlaga, „nedemokratični“.

Merklova naj bi mu odvrnila, da bo Nemčija – v primeru, da mehanizmi ne bodo sprejeti – evru obrnila hrbet.

Nemci žalujejo za marko
Takšna poteza bi bila, glede na javnomnenjske raziskave, med državljani Nemčije dobro sprejeta. Po poročanju Deutsche Welle okrog 60 odstotkov Nemcev namreč meni, da so z uvedbo evra tudi sami osebno na izgubi in da bi bilo bolje, če bi država obdržala svojo staro valuto. Kljub temu v prevladuje mnenje, da je v večjem interesu Nemčije, da se v tem trenutku stori vse za ohranitev evra.

Okrog 55 odstotkov vprašanih meni, da bo stabilnost evra v bližnji prihodnosti oslabela, okrog 66 odstotkov pa jih je v strahu, da bo dolžniška kriza v evroobmočju zmanjšala vrednost njihovih prihrankov.

Evroskupina se je sicer v ponedeljek dogovorila, da bo stalni krizni mehanizem temeljil na triletnem instrumentu za finančno stabilnost, ki zagotavlja pakete finančne podpore članicam območja evra  pod strogimi pogoji. O vsoti za ta mehanizem še ne govorijo, se je pa veliko držav zavzelo za to, da bi bila čim večja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.