Svet
18 ogledov

Merklova ukazala: iphone v smeti

Angela Merkel EPA
Angela Merkel je po razkritju, da ji "prijatelji" Američani prisluškujejo, ukazala svojim sodelavcem, naj zavržejo iphone in jih zamenjajo s povsem drugačno napravo.

Po poročanju nemškega Bilda je nemška vlada sprejela smernice za korespondenco ministrov in drugih vodilnih funkcionarjev glede uporabe mobilnih telefonov. Tako bodo odslej funckionarji morali za službene namene nujno komunicirati prek telefonov, na katerih je nameščen poseben enkripcijski program, ki je delo nemške družbe Secusmart. Ta program kodira vse podatke, ki pridejo in gredo s telefona, tako da ustreza tudi Nato standardom o enkripciji.

Vodilnim v državi ga je priporočila Nemška zvezna agencija za informacijsko varnost. Kako učinkovita je enkripcija, kaže podatek, da program omogoča kar 340 sekstilijonov (po domače je to število 340 in 36 ničel) različnih ključev komuniciranja. "Teorija pravi, da bi z današnjo tehnologijo potrebovali 149 milijard let za odklepanje te kode," je dejal šef Secusmarta Christoph Quelle. "To bo na vsak način zaposlilo ZDA kar nekaj časa." 

Robidnica bolj zanesljiva

"Težava" pa je, ker program na iphonih ne deluje, primeren je zgolj za modele blackberry. Merklova, ki jo je spoznanje, da so Američani prisluškovali njenemu telefonu, tudi osebno zelo prizadelo in je menda med telefonskim pogovorom v zanjo nič kaj spoštljivem tonu odčitala lekcijo predsedniku ZDA Baracku Obami, je bila med prvimi, ki je dobila novo napravico. Gre za blackberry model Z10, ki ga je sicer pobliže spoznala že med marčevskim obiskom sejma CeBit.

Bild pa še piše, da bo Merklinemu zgledu verjetno zelo kmalu sledilo večino parlamentarcev v bundestagu, tako da bo doslej tako priljubljeni iphone praktično izumrl med uporabniki v nemški vrhovni oblasti.

Komentarjev 5
  • Stolp 17:18 25.november 2013.

    Navadni ljudje seveda niso vedeli, tisti pri koritu pa že skozi vejo Saj sta si tudi v obdobju hladne vojneSZ in ZDA prisluškovali, vohunili,... pa nekaj se je sicer vedelo, nekaj šele sedaj na dan prihaja, nekaj se ...prikaži več pa ne bo nikoli vedelo. Vsi ki so bili dovolj pomembni in na dovolj velikih položajih(in Merklova v tem primeru govotovo je) so pa vse to vedeli.

  • privat 14:46 25.november 2013.

    kot da merklova sploh sme odpreti usta??Nemci so danes sužnji tujih bank...

  • ghz891 23:19 24.november 2013.

    Nič se ni zagotovo vedelo prej, so bile bolj domneve vezane na sprejemanje proti terorističnih zakonov ZDA (in recimo nekaj miljard $ vredna investicija v komunikacijski center nekaj let nazaj) itd, sploh se pa nič ni vedelo na točno kakšen ...prikaži večn način prisluškujejo komunikacijam (naprimer ), to kar govoriš so vse nepreverjene informacije oz špekulacije, seveda je mogoče da se dogaja samo z takšno zagotovostjo kot Snowden tega nemoreš trditi, edino če delaš za Sovo ali kakšno drugo obveščevalno agencijo.