Svet
11 ogledov

Merklova v bran kritikom islama?

(Foto: Reuters) Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi se zvečer udeležila podelitve nagrade danskemu karikaturistu Kurtu Westergaardu, kar je že sprožilo številne polemike.

"Med muslimani bi udeležba Merklove na slovesnosti lahko izzvala nelagodje, zlasti če bi mediji udeležbo razlagali kot javno podporo kritikom islamskega sveta,“ je pri tem za agencijo dpa povedal berlinski islamolog Sebastian Elsaesser.

Podelitev nagrade potsdamskega novinarskega združenja danskemu karikaturistu Kurtu Westergaardu je del aktualne javne razprave o domnevni nesposobnosti muslimanskih priseljencev za vključevanje v nemško družbo. Karikaturist je znan iz leta 2005, ko je v danskem dnevniku Jyllands Posten objavil karikaturo preroka Mohameda z bombo v turbanu, kar je sprožilo številne demonstracije v muslimanskih državah.

"Neumni in agresivni"
Razpravo, v okviru katere bodo podelili priznanje, je sprožil član uprave osrednje nemške banke in nekdanji regionalni minister za finance Thilo Sarrazin. Te dni je objavil knjigo, v kateri postavlja tezo o "neumnih in agresivnih“ muslimanskih priseljencih, ki naj bi v prihodnosti preplavili Nemčijo. Raziskave so pokazale, da kar 70 odstotkov državljanov njegova razmišljanja podpira.

V senci takšnega ozračja je Frankfurter Allgemeine Zeitung najavo prihoda Merklove na slovesnost označil kot podporo svobodi izražanja in kot jasno sporočilo svetu – ne glede na možne zunanje politične kritike.

Policija je že napovedala okrepljeno varovanje dogodka.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.