Svet
2 ogledov

Merklova v Bruslju o evru

Nemška kanclerka Angela Merkel. EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes obiskala Bruselj, kjer se bo sestala s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom. Osrednja točka pogovorov bo reševanje dolžniške krize v območju evra.

Med temami pogovorov bodo po pričakovanjih tudi prihodnji večletni proračun EU za obdobje 2014–2020, vprašanje skupnih evrskih obveznic, ki jih namerava predstaviti komisija, Berlin pa jim nasprotuje, in vprašanje uvedbe evropskega davka na finančne transakcije.

Merklova bo verjetno z Barrosom govorila tudi o predlogih Berlina in Pariza glede "gospodarske vlade" v območju evra pod okriljem Hermana Van Rompuya, s katerimi se šef komisije ne strinja. Minuli teden je namreč v Evropskem parlamentu poudaril, da je komisija "gospodarska vlada".

Nemška kanclerka se bo na sedežu komisije predvidoma sestala tudi z več evropskimi komisarji, pozneje pa bo obiskala še Evropski parlament, kjer se bo srečala s predsednikom parlamenta Jerzyjem Buzkom. Predvideni sta dve ločeni novinarski konferenci, z Joséjem Manuelom Barrosom in z Buzkom.

Srečanje s predsednikom Evropskega sveta Van Rompuyem ni predvideno. Merklova in Van Rompuy, ki naj bi mu želela nemška kanclerka in francoski predsednik Nicolas Sarkozy zaupati vodenje "gospodarske vlade v območju evra", sta se sicer sestala na začetku septembra v Berlinu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.