Svet
14 ogledov

Merklova za stroga pravila EU glede zaščite podatkov

Angela Merkel Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel se je v luči poročil o ameriškem spletnem nadzoru zavzela za stroga pravila EU glede zaščite podatkov.

Na mednarodni ravni bi bilo treba glede zaščite podatkov sprejeti ustrezen sporazum, je prepričana Merklova, ki se zavzema tudi za to, da bi "Evropa govorila z enim glasom".

Medtem ko imajo v Nemčiji dober zakon o zaščiti podatkov, to ni zaščitilo spletnih uporabnikov, je dejala. Evropske operacije Facebooka so namreč registrirane na Irskem in potemtakem podvržene irski zakonodaji, je ponazorila in dejala, da prav zaradi tega potrebujemo "enotno evropsko rešitev".

Spletni velikani naj delujejo transparentno

Od spletnih podjetij, kot sta Gooogle in Facebook, medtem pričakuje, da bodo evropske države obvestili, komu predajajo podatke, je dejala. Nemčija bo na srečanju notranjih in pravosodnih ministrov konec tedna glede tega zavzela "zelo strogo stališče", je napovedala.

Glede madeža, ki ga je afera z ameriškim nadzorom pustila na medsebojnih odnosih, je dejala, da z "ZDA sodelujejo v boju proti terorizmu, je pa treba zagotoviti zaščito podatkov državljanov".

Boleči spomini na nacizem in komunizem

Razkritje spornega ameriškega programa je sprožilo močne odzive v Nemčiji, kjer ostajajo temni spomini na tajno policijsko dejavnost iz obdobja nacizma in komunizma v Vzhodni Nemčiji. Afera je tako postala tudi tema predvolilne kampanje, pri čemer je opozicija Merklova obtožila, da je vedela za zbiranje podatkov, ki je zadevalo tudi nemške državljane.

Kanclerski kandidat socialdemokratov Peer Steinbrück je danes v pogovoru za časnik Bild zahteval ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije in Merklovo obtožil kršitve kanclerske prisege. "Merklova je kot kanclerka prisegla, da bo varovala Nemce. Sedaj je prišlo na dan, da so bile državljanske pravice kršene," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.