Svet
18 ogledov

Merklovi drugi mandat

Žurnal24 main
Nemški poslanci so Angeli Merkel podelili drugi kanclerski mandat. V parlamentu je prejela 323 od skupno 612 oddanih glasov. Prvič je bila za nemško kanclerko izvoljena leta 2005.

Nova-stara nemška kanclerka Angela Merkel bo vodila vlado, ki jo sestavlja njena krščansko-demokratska stranka (CDU/CSU) in svobodni demokrati (FDP).

Pot izvolitvi novega kanclerja in zaprisegi vlade so CDU/CSU in FDP, ki imajo v 622-članskem parlamentu večino 332 sedežev, odprli s podpisom koalicijske pogodbe v ponedeljek zvečer. O koalicijski pogodbi so se vodstva strank po treh tednih pogajanj dokončno uskladila v noči na soboto.

Koalicija za otroški dodatek
Pogodba med drugim vključuje znižanje davkov od 2011 v višini 24 milijard evrov in uvedbo stopenjske tarife za davek od dohodka. Stranke so se tudi dogovorile, da bo koalicija leta 2013 uvedla otroški dodatek v višini 150 evrov na mesec, ki naj bi ga dobili starši otrok, mlajših od treh let, ki ne bodo vključeni v državne vrtce. Koalicijski dogovor predvideva tudi skrajšanje obveznega vojaškega služenja s 1. januarjem 2011 na šest mesecev.

Merklova se bo na svoj prvi obisk v novem mandatu že danes odpravila v Pariz, kjer se bo na večerji sestala s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.