Svet
18 ogledov

Merklovo pustili čakati

Merklova osebno zapleta še ni komentirala. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Iran je vladnemu letalu, s katerim je nemška kanclerka Angela Merkel potovala na obisk v Indijo, za krajši čas zavrnil pravico do preleta, zato so morali dve uri krožiti nad Turčijo.

"Nikoli še nismo doživeli česa takega," je dejal tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert. Dogodek je označil za "najmanj nenavaden". Uradno so zaplet v nemški delegaciji pripisali "koordinacijskim problemom". Drugo nemško letalo, na katerem so bili ministri, je v Indijo priletelo brez težav.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je ostro protestiral zaradi zavrnitev pravice do preleta in to označil za "kršitev vseh mednarodnih običajev" ter "nespoštljivost do Nemčije, s katero se ne morejo sprijazniti". Med drugim so danes na zunanje ministrstvo poklicali iranskega veleposlanika v Berlinu.

Po poročanju Reutersovega novinarja, ki je bil na krovu letala, je Iran v trenutku vstopa v njihov zračni prostor umaknil dovoljenje, ki ga je letalo pred tem pridobilo. Po več kot uro dolgih pogajanjih, v katerih so bile udeležene tako turške oblasti kot nemško zunanje ministrstvo, je letalo dobilo dovoljenje za nadaljevanje poti preko Irana v New Delhi.

Evropska unija je prejšnji teden poostrila sankcije proti Iranu, saj se pogovori o iranskem jedrskem programu že dlje časa ne premaknejo z mrtve točke. Zaplet se je zgodil v dneh, ko potekajo intenzivni sestanki med iranskimi in indijskimi oblastmi, ki poskušajo rešiti težave glede prodaje nafte. Iran Indiji vsak dan dobavi okoli 400 tisoč sodčkov nafte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.