Svet
61 ogledov

Mesece so me brutalno posiljevali in pretepali

Islamska država Profimedias
Iraške sile spet dosegle pomemben napredek pri prevzemanju popolnega nadzora nad mestom Mosul, še zadnje utrdbe Islamske države. NJihova moč iz dneva v dan bolj usiha, medtem pa na dan prihaja vse več krutih izpovedi. Ena takšnih je tudi zgodba 17-letnega dekleta, ki so jo borci IS zajeli in zlorabljali. Po neverjetnem preobratu usode danes dekle zaključuje šolanje v Nemčiji.

Ko je bila moč Islamske države še v vzponu, so med drugim prevzeli tudi mesto Hardan, v katerem je živela 17-letna Iranka Dalal. Z družino ji ni uspelo pravočasno pobegniti; med begom so jih zajeli in sprva ločili moške in ženske člane družine. Medtem ko so 9-letnega dečka spremenili v otroka vojščaka, so starejše ženske odpeljali v prisilno delo, mlajše pa so spolno zlorabljali.

Dalal so odpeljali v hišo džihadističnega poveljnika, ki ga je poznala pod imenom Nasr. Zajeta je bila pet pesecev. "Morala sem moliti petkrat na dan, prvič že ob petih zjutraj. Zadolžena sem bila za hišna opravila, kuhala sem in čistila. Na pamet sem se morala učiti dele Korana in če česa nisem znala, me je pretepel," zgodbo 17-letnice objavlja Independent.

Nasr jo je redno posiljeval in jo zlorabljal, najstnico pa je pretepala tudi njegova ljubosumna žena. Ko je bil ubit v bojih, je Dalal prešla k drugemu džihadistu in tako prej. Z enim je zanosila, drugi jo je prisilil v splav. Zamenjala je devet različnih domov; deveti džihadist, h kateremu je bila dodeljena, se je je usmilil in jo vrnil k njeni družini.

Danes je v Nemčiji, kjer je zatočišče dobila skupaj s še tisoč preživelimi ženskami jezidske manjšine. Še vedno ima opraviti s traumami, ki so jo zaznamovale, kljub temu pa končuje šolo. O svoji grozoviti izkušnji je napisala knjigo "I Remain a Daughter of the Light", pod katero se podpisuje s psevdonimom Shirin.

Aktivno se prizadeva tudi za to, da bi vojakom Islamske države sodili pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine.

Zavzeli vladno poslopje v Mosulu

Iraške sile so včeraj v prizadevanjih za prevzetje popolnega nadzora v Mosulu dosegle nov napredek - iz rok skrajnežev Islamske države so zavzele sedež lokalne vlade in še enega od mostov preko reke Tigris.

Zavzetje vladnega poslopja je bil eden od glavnih ciljev iraških sil, ki v zadnjih tednih hitro napredujejo v operaciji za osvojitev Mosula. Vzhodni del mesta je v njihovih rokah že več kot mesec dni, medtem ko so ofenzivo za zavzetje zahodnega dela začele 19. februarja.

Iraških silam je že v ponedeljek uspelo zavzeti tudi arheološki muzej v Mosulu, v katerem so se v preteklosti pripadniki IS fotografirali, kako uničujejo neprecenljive artefakte. Muzej je v celoti uničen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.