Svet
0 ogledov

Mesić: Bush mi je rekel, da nas čakajo v Natu

Kadar se ameriški predsednik George Bush v Teksasu pogleda v ogledalo, je ponose Žurnal24 main
Hrvaška je od ameriškega predsednika Georgea Busha dobila novo potrdilo, da bo kmalu prišla v zvezo Nato, je izjavil hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Izjavo je podal v sredo po slovesni večerji v New Yorku, na kateri se je srečal s svojim ameriškim kolegom. "Dejal mi je: 'Čakamo vas v Natu'," je povedal Mesić.

Hrvaški predsednik je Bushu odgovoril, da je Hrvaška pripravljena na vstop v Nato, nato pa je ameriški predsednik dvignil palec, je Mesić opisal srečanje z Bushem. Ameriški predsednik je v sredo zvečer po krajevnem času organiziral večerjo za voditelje držav, ki so se udeležili 62. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Bush na počitnicah na Hrvaškem?

Hrvaški predsednik je Busha spomnil tudi na njegovo obljubo, da bo uradno obiskal Hrvaško in da bo tam preživel del počitnic. Bush je po Mesićevih besedah dejal, da to ni gotovo, ni pa izključil možnosti obiska na Hrvaškem do konca svojega mandata, ki traja še 15 mesecev. Po poročanju Hine so hrvaški diplomatski viri potrdili, da si močno prizadevajo za državniški obisk Busha na Hrvaškem v tem obdobju.

Mesić tudi z Ahmadinedžadom
Mesić v New Yorku lobira tudi za sedež Hrvaške kot nestalne članice v Varnostnem svetu ZN. Ob robu zasedanja GS ZN je imel več srečanj, med drugim z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Kot je izjavil, sta se pogovarjala o krepitvi gospodarskega sodelovanja med Iranom in Hrvaško, in dodal, da ni bilo razloga za njegovo zavrnitev iranske prošnje za srečanje.

Mesić je po lastnih besedah Ahmadinedžadu jasno povedal, da je zanikanje holokavsta nesprejemljivo, ker gre za največji zločin v zgodovini, tako kot se ni strinjal z odrekanjem pravice do obstoja izraelske države. Ahmadinedžad je zavrnil tolmačenje svojih izjav, je še povedal Mesić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.