Svet
42 ogledov

Mesić o Jorasu: "To je cirkus"

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je po srečanju hrvaškega vrha dejal, da Hrvaška R Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je zanikal trditve Joška Jorasa, da mu je plačal odškodnino z obrestmi zaradi razžalitve.

V petek je Joško Joras dejal, da je zagrebsko sodišče junija potrdilo izvršitev sodbe okrožnega sodišča v Kopru, ki je postala pravnomočna že leta 2002, in izvedlo rubež na Mesićevo pokojnino

"To je cirkus," je dejal Stipe Mesić, ki je za STA večkrat ponovil, da koprsko sodišče ne more biti pristojno za dogodek, ki se je zgodil na Hrvaškem. "Izjavo o gospodu Jorasu sem povedal na otoku Braču in sem hrvaški državljan. Tudi hiša gospoda Jorasa je še zmeraj na Hrvaškem. Zato je za zadevo lahko pristojno samo hrvaško sodišče," je pojasnil. Mesić meni, da se spet poskuša izpostaviti politično vprašanje in prejudicirati meddržavno mejo, o kateri bo odločalo arbitražno sodišče. 


Kot je Mesić danes dodal, niti med predsedniškim mandatom niti potem ni prejel nobenega povabila, da bi med sojenjem pričal na koprskem sodišču. V Kopru tudi niso predstavili kakršnegakoli dokaza, da bi Joras zaradi Mesićeve izjave trpel duševne bolečine.

Izgubljeno s prevodom

Po Mesićevi oceni so slovenski mediji napačno prevedli besedo "redikul" kot norček, saj, kot je danes izjavil, ta beseda ni nujno slabšalnega pomena in lahko pomeni tudi zelo nadpovprečno inteligentno osebo. "Joras očitno ni nor, saj popolnoma razumem njegove želje. Gre za finega gospoda, a se ne razume v pravo. Jaz sem sicer pravnik," je še dejal Mesić.

Na delu neznani dobrotnik?

Na Jorasove trditve, da je na podlagi pravnomočne odločitve sodišča v Kopru prejel nakazilo 2000 evrov odškodnine in 2080 evrov obresti, je Mesić ocenil, da se vedno najdejo dobri ljudje, ki pomagajo drugim v stiski, posebej v težkih gospodarskih okoliščinah, kot so zdaj.

Dodal je tudi, da ima informacije iz hrvaške odvetniške zbornice, da bodo Jorasovo tožbo umaknili, o čemer naj bi obvestili tudi zagrebško sodišče.

Joras za odločitev izvedel posredno

Joras je v petek izpostavil, da tudi zagrebško sodišče manipulira z zadevo, saj je o odločitvi sodišča izvedel posredno, ko je prejel zahtevo za plačilo sodne takse v višini 275 kun. Hrvaško pravosodje tako še vedno "dela vse mogoče", da le ne bi formalno priznali, da "vse to, kar počnejo, počnejo na ozemlju Republike Slovenije," je povedal. Joras bo od sodišča tako zahteval tudi formalni sklep, na podlagi česa je sprejelo odločitev, da mu mora Mesić plačati odškodnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.