Svet
3 ogledov

Mesić še ni podelil mandata

ivo_sanader_24sata_1511 Žurnal24 main
Po volitvah na Hrvaškem še vedno ni znano, kdo bo dobil mandat za sestavo vlade. Predsednik Mesić se je pogovarjal tako s predsednikom HDZ kot tudi s predsednikom SDP.

Predsednik države Stipe Mesić se je sestal s predsednikoma obeh strank, ki sta dobili večino glasov, a še vedno ni podelil mandata za sestavo vlado. Pred Ivom Sanderjem, predsednikom Hrvaške demokratske stranke (HDZ), se je z Mesićem sestal tudi predsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović, ki je po posvetu izjavil, da " ima koalicija levega centra več glasov v saboru kot HDZ".

Milanović ni želel povedali, kateri poslanci podpirajo vlado levega centra. O večini poslancev za vlado HDZ ali SDP bodo po vsem sodeč odločali glasovi koalicije Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno liberalne stranke (HSLS), zato je Milanović omenil tudi zahteve HSS po takojšnji uveljavitvi hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu.

Sanader je medtem dejal, da ima HDZ večjo podporo, kot si javnost predstavlja in izrazil pričakovanje, da bo Mesić najprej njemu zaupal mandat za sestavo nove vlade, ko bodo za to izpolnjeni vsi pogoji.

SDP z novim premierskim kandidatom
Milanović je sporočil, da Ljubo Jurčić ni več premierski kandidat stranke. Kot je pojasnil Milanović, se je najožje vodstvo socialdemokratov v dogovoru z Jurčićem odločilo, da bo SDP v pogajanjih s potencialnimi koalicijskimi partnerji in na posvetih s predsednikom države Stipetom Mesićem vodil predsednik stranke.

Mesić je v četrtek in danes sklenil prvi krog posvetov s predstavniki manjšin in predsedniki parlamentarnih strank o sestavi nove vlade. Odločitev o mandatarju prihodnje vlade bo objavil po 11. decembru, ko bodo znani končni izidi nedeljskih volitev, ki bodo na treh volišč 9. decembra ponovljene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.