Svet
18 ogledov

Mesića čaka podobna usoda kot Danila Türka

razno 02.10.13. Croatia's President Stipe Mesic speaks during the Clinton Global razno 02.10.13. Croatia's President Stipe Mesic speaks during the Clinton Global
Nekdanjemu hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću bodo zrezali finance, morda pa celo ukinili njegov urad.

Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik stanke Most Božo Petrov je napovedal spremembe zakona o posevnih pravicah predsednika republike po prenehanju mandata. Vlada bo po njegovih besedah vsaj delno sprejela amandma Mosta na proračun, s katerim bi Mesićevemu uradu vzeli 600 tisoč kun, kar je okrog 78 tisoč evrov sredstev. 

Ob tem je Petrov izpostavil, da lahko v Nemčiji bivši predsednik urad lahko uporablja le pet let po prenehanju fukncije. "Minilo je že več kot deset let in ne vem zakaj bi porabljali na sto tisoče kun, skupaj z varovanjem pa več kot milijon kun, učinka pa, iskrano povedano, ne vidimo," je dejal Petrov. 

Mesić: Mene ne more ukiniti ne vlada ne sabor

Nekdanji predsednik Mesić meni, da gre za perfiden poskus ukinitve urada bivšega predsednika s strani tistih, ki trdijo, da prinašajo demokracijo ter da se postavlja vprašanje, ali jih moti njegova privrženost antifašizmu. 

Urad bivšega predsednika ni moj urad, ampak institucija, ki mora služiti bivšim šefom države, ne glede na to, kdo so. ... Mene ne more ukiniti ne sabor ne vlada. Dokler bom živ, bom imel za svojo obveznost delati v korist države, na katere čelu sem imel čast biti deset let," se je odzval Mesić.

Most predlaga še, da se del denarja, ki je namenjen političnim strankam, preusmeri v sklad za znanost. 

Slovenija 24.10.2012 Danilo Turk, aktualni predsednik RepublikeSlovenije, predse | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri nas je podobno doletelo Türka

Pri nas so konec leta 2013 ukinili pisarno nekdanjega predsednika Danila Türka in mesečno nadomestilo približno 4600 evrov bruto. 

Če ne bi prišlo do sprememb zakona, bi imel še štiri leta pravico do do pisarne, dveh uslužbencev in uporabe službenega avtomobila ter dosmrtno pravico do 80 odstotkov predsedniške plače. Poslanci pa so s spremembami zakona te pravice omejili na eno leto po prenehanju mandata. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Marta Jezernik 09:45 17.marec 2016.

    Ti možje dvomljive kvalitete, naj se popolnoma upokojijo, saj bodo s svojo pokojnino mnogo laže živeli, kot tisti upokojenci, ki smo svojo mini pokojnino zaslužili z resničnim delom !!!

  • dragec 19:58 16.marec 2016.

    Konec politične kariere