Svet
11 ogledov

Mesto, kjer bi radi živeli

Dunaj je bil letos že drugič zapored razglašen za mesto z najvišjo kakovostjo ži Žurnal24 main
Dunaj že drugič zaporedoma razglašen za mesto z najvišjo kakovostjo življenja. Sledita švicarski Zürich in Ženeva. Na zadnjem mestu ostaja Bagdad, Ljubljana je na 77. mestu.

Točkovanje raziskave mednarodne agencije Mercer temelji na indeksu, pri katerem je osnova New York s sto točkami, merijo pa 39 kriterijev kakovosti življenja, kot so na primer politična stabilnost, možnost šolanja, rekreacije in bivanja, stanovanjska in okoljska situacija, zdravstvena oskrba, javni promet in podobno.

Ljubljana 77-ta
Slovenska prestolnica je letos zasedla 77. mesto. "Kakovost življenja še naprej narašča v številnih vzhodnoevropskih prestolnicah, med katerimi velja omeniti predvsem Beograd, Prištino, Talin, Prago in Ljubljano," je še zapisano v poročilu.

Dunaj ostaja na vrhu lestvice že drugo leto zapored predvsem zaradi svoje varnosti, politične stabilnosti in delujoče infrastrukture. Dunajski župan Michael Häupl je ob današnji razglasitvi rezultatov študije dejal: "Mislim, da smo na področju raziskav in razvoja na dobri poti, to velja tudi za uvedbo brezplačnih vrtcev, možnosti celodnevnih šol in izboljšanje javnega prometa. Kar zadeva kakovost življenja Dunajčank in Dunajčanov, tudi v prihodnje ne bomo popustili niti za milimeter."

Bagdad na zadnjem mestu
Avstrijska prestolnica je tako že drugič prehitela Zürich, ki je pred tem vodil sedem let zaporedoma. Na tretje mesto se je uvrstila Ženeva, sledijo kanadski Vancouver, novozelandski Auckland, nemški Düsseldorf, Frankfurt in München, švicarski Bern in avstralski Sydney. Na zadnjem mestu lestvice je pristalo iraško glavno mesto Bagdad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.