Svet
7227 ogledov

Mesto, kjer uradno ne smeš umreti

Longyearbyen
1/5
Uradno je tukaj smrt prepovedana.

Zaradi mrzlega vremena prebivalci oddaljenega norveškega mesta Longyearbyen, ki se nahaja na severnem otočju Svalbard, od leta 1950 tukaj ne smejo umreti. Vsaj "načrtno" ne. Na smrt bolnim, tudi če so v tem mestecu preživeli vse življenje, oblasti uredijo letalski prevoz z otoka, da lahko drugje v miru počakajo na smrt. 

V primeru nenadne nepričakovane smrti, npr. v prometni nesreči ali zaradi srčnega zastoja, truplo ob prvi priložnosti prepeljejo z otoka, da bi ga pokopali drugje. 

Longyearbyen | Avtor: Profimedia Profimedia
Zakaj takšno "nenavadno" ravnanje, se verjetno sprašujete? Razlog je v tem, da želijo na ta način zaščititi preostalih 2100 še živečih prebivalcev Longyerbyena. 

Leta 1950 so odkrili, a se trupla, pokopana na lokalnem pokopališču, zaradi trajno zamrznjenih tal ne razgradijo, kar pomeni, da v njih preživijo lahko smrtonosni virusi in bakterije. 

Zaradi istega razloga so na severu Sibirije leta 2016 zabeležili nenaden izbruh vraničnega prisada. Znanstveniki so odkrili, da je do okužb prišlo, ker je zaradi taljenja na prosto prišla bakterija, ki je preživela v kadavru jelena. 

Longyearbyen | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi rodi se jih tukaj malo, saj nosečnice spodbujajo, da gredo rodit na kontinent. Tukaj imajo namreč le majhno bolnišnico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.