Svet
1067 ogledov

Mesu dodajali kislino in kemikalije

Brazilija meso škandal Profimedias
Proizvajalci mesa so mesu dodajali kislino in druge kemikalije, da bi živilu zagotovili lep videz in ga tako lažje prodali.

V petek so v šestih brazilskih zveznih državah potekale hišne preiskave, s katerimi se je zaključila dveletna preiskava. Policisti so pregledali 194 lokacij, saj naj bi nekateri podjetniki podkupili zdravstvene inšpektorje in politike, da so dobili ustrezne certifikate za svoje izdelke, kljub temu da standardov niso dosegali. Takšna praksa naj bi trajala že več let. 

Preiskovalci so odkrili, da je več kot 30 podjetij uporabljalo nehigienske postopke. Med njimi sta tudi podjetji JBS in BRF, ki sta največja izvoznika govedine in perutnine. "Uporabljali so kislino in druge kemikalije, da bi prikrili neustrezne lastnosti izdelkov. V nekaterih primerih so uporabljali izdelke, ki so rakotvorni," je sporočila policija. Na trg so tako pošiljali že pokvarjeno meso, piše BBC. 

Podkupili tudi predstavnike strank

Podkupnino naj bi prejeli dve stranki iz vladajoče koalicije. Vlada je suspendirala več kot 30 uslužbencev, ki bi morali opaziti neustrezne higienske postopke in druge nepravilne prakse. Zaprli so tri pakirnice mesa, 21 jih še vedno preiskujejo. 

Iz prej omenjenih podjetij, JBS in BRF, so sporočili, da sledijo vse standardom in pravilom na področju higiene. 

EU prepovedala uvoz iz Brazilije

Nekateri največji uvozniki mesa iz Brazilije so se že odzvali in prepovedali uvoz brazilskega mesa. Kitajska je tako prepovedala uvoz rdečega mesa, medtem ko je Evropska unija za zdaj napovedala, da bodo prepovedali uvoz mesa podjetij, ki so vpletene v škandal. Ne brazilskemu mesu sta napovedali tudi Južna Koreja in Čile. V omenjene države Brazilija izvaža skoraj tretjino vsega mesa, namenjenga za izvoz.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3