Svet
13894 ogledov

Črni dnevi za Marka Zuckerberga

Profimedia
Upadanje števila dnevnih aktivnih uporabnikov, neuspeh kriptovalute in številne tožbe - z nemalo težavami se soočajo v Meti Networks, matičnem podjetju Facebooka, Twitterja, Instagrama, Snapa in drugih platform.

Velikan družbenih medijev Facebook je prvič v svoji 18-letni zgodovini zabeležil zmanjšanje števila dnevnih aktivnih uporabnikov.

Iz Facebookovega matičnega podjetja Meta Networks so sporočili, da se je število aktivnih uporabnikov v treh mesecih do konca decembra zmanjšal na 1,929 milijarde v primerjavi z 1,930 milijarde v prejšnjem četrtletju. Število uporabnikov v Evropi in ZDA je v zadnjih letih sicer že stagniralo, a so k nenehni rasti pripomogli uporabniki iz drugih celin.

Podjetje se sooča tudi z manjšo rastjo prihodkov, predvsem zaradi konkurence tekmecev kot sta TikTok in YouTube, obenem pa tudi oglaševalci zmanjšujejo svoje izdatke. Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg ocenjuje da je bila rast podjetja prizadeta, saj je občinstvo, zlasti mlajše, prešlo k tekmecem.

Delnice Mete so se po koncu trgovalnega dne v New Yorku pocenile za več kot 20 %. Padec cene delnice Mete je z borzne vrednosti družbe zbrisal okoli 200 milijard dolarjev (177,1 milijarde evrov). Delnice drugih družbenih platform, vključno s Twitterjem, Snapom in Pinterestom, so prav tako občutno padle v razširjenem trgovanju, poroča BBC.

Nova pravila in manj izdatkov za oglaševanje

Na Meto, ki je za Googlom lastnica druge največje platforme za digitalno oglaševanje na svetu, so prav tako vplivale spremembe zasebnosti v Applovem operacijskem sistemu. Spremembe so blagovnim znamkam otežile ciljanje in merjenje svojega oglaševanja na Facebooku in Instagramu ter bi lahko imele učinek "v višini 10 milijard dolarjev" samo za letošnje leto, meni glavni finančni direktor Mete Dave Wehner.

Skupni prihodek Mete, katerega večina prihaja prav od prodaje oglaševanja, se je v tem obdobju povečal na 33,67 milijarde dolarjev, kar je za malenkost preseglo tržne napovedi. Za naslednje četrtletje so v podjetju napovedali prihodke v višini od 27 do 29 milijard dolarjev, kar je nižje, kot so pričakovali analitiki.

Medtem ko podjetje vlaga v video, da bi konkuriralo TikToku, ki je v lasti kitajskega tehnološkega velikana ByteDance, s temi ponudbami zasluži manj denarja kot s tradicionalnimi viri na Facebooku in Instagramu.

Metina kriptovaluta Diem se ustavlja

V teh dneh pa se pdojetje sooča tudi s propadom kriptovalute, ki jo je posredno financirala. Diem, ki vodi Metin eksperiment s kriptovaluto Diem, je pred dvema dnevoma objavil prodajo sredstev kriptovalute podjetju Slivergate Capital Corporation za 182 milijonov dolarjev.

S tem se kriptovaluta ustavlja. Projekt, ki se je začel kot Libra leta 2019, je sicer hitro naletel na nasprotovanje. Iz Diem so sporočili, da je iz "dialoga z zveznimi regulatorji" postalo jasno, da se projekt ne more premakniti naprej.

Odmevajo pa tudi tožbe proti Meti

Podjetje pa se sooča tudi z več tožbami. Proti Facebooku je kazensko ovadbo vložil avstralski milijarder Andrew Forrest, ki trdi, da podjetje ni preprečilo objave prevarantskih oglasov, ki so od leta 2019 uporabljali njegovo podobo, in je s tem kršilo avstralske zakone o preprečevanju pranja denarja, saj naj bi oglasi širili slabosti kriptovalut. Forrest je dejal, da je novembra 2019 že napisal tudi odprto pismo Marku Zuckerbergu, v katerem ga je pozval, naj ukrepa.

Gre za edinstveno tožbo proti Facebooku. V Meti se o zadevi še niso opredelili, a so dejali, da so "zavezani k temu, da te ljudi [goljufe] zadržijo iz njihove platforme".

Prevare uporabljajo Forrestovo podobo in druge zvezdnike za spodbujanje lažnih naložb, ki obljubljajo bogastvo. Čeprav Facebook tovrstne oglase prepoveduje, se mnogi še vedno pojavljajo na platformi.

Zadeva bo obravnavana na avstralskem sodišču 28. marca. Če bo Forrest pri tožbi uspel, bi lahko Facebook prejel denarno kazen ali bi bil prisiljen spremeniti svoje oglaševanje. Forrest je vložil tudi civilno tožbo v ameriški zvezni državi Kalifornija, kjer ima Facebook sedež, v kateri trdi, da se Facebook "zavestno koristi od tega kroga nezakonitih oglasov", poročajo avstralski mediji.

Ena avstralska žrtev naj bi izgubila 940.000 avstralskih dolarjev zaradi ponarejenega oglasa z dr. Forrestom.

Zaradi domnevnega kršenja pravil konkurence pa bo podjetje soočeno na sodišču tudi v Veliki Britaniji. Po mnenju britanskega strokovnjaka za konkurenco, ki namerava tožiti Meto, bi si lahko do 44 milijonov britanskih uporabnikov Facebooka razdelilo 2,3 milijarde funtov odškodnine.

Dr. Liza Lovdahl Gormsen trdi, da je Meta "zlorabila svojo prevlado na trgu", da bi določila "nepošteno ceno" za brezplačno uporabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka iz Združenega kraljestva. Podatki, zbrani med letoma 2015 in 2019, so podjetju zagotovili zelo podrobno sliko njihove uporabe interneta, kar mu je pomagalo ustvariti "prekomeren dobiček", trdi Gormsen.

Odmeva pa tudi primere matere Connecticuta, ki toži Instagramovo matično podjetje Meta in Snap Inc, saj trdi, da je odvisnost od njunih platform družbenih medijev povzročila samomor njene 11-letne hčerke.

V Avstriji tožba proti sovražnemu govoru

Avstrijsko vrhovno sodišče pa je Facebooku odredilo, da mora odstraniti vsebino, ki žali nekdanjo poslanko stranke Zelenih Evo Glawischnig-Piesczek. Prav tako sodišče zahteva, da se na spletni strani Facebooka objavi njegova odločitev. Spletni velikan se sodbo zaenkrat še ni pritožil, mora pa že po odločitvi gospodarskega sodišča poslanki tudi plačati odškodnino v višini 4000 evrov.

Glawischnig-Piesczek je leta 2016 zahtevala odstranitev objav na Facebooku, za katere so sodniki ugotovili, da so bile žaljive, dostopne pa so bile uporabnikom družbenega omrežja po vsem svetu. Pritožba se je nanašala tudi na sporočila s fiktivnega računa, ki so bila po mnenju Zelenih žaljiva in jih družbeno omrežje ni želelo izbrisati.

Potem ko je višje avstrijsko sodišče zadevo predložilo v presojo sodišču Evropske unije, je evropski organ leta 2019 odločil, da lahko nacionalna sodišča v Evropi spletnim platformam odredijo odstranitev žaljive vsebine po vsem svetu.

Nekdanja poslanka je bila obveščena tudi o identiteti ženske, ki je vzpostavila fiktiven račun, ki jo je žalil. Zdaj lahko te informacije javno deli z drugimi ali pa jo toži.

"Po sodbi mora Facebook sedaj v 15 dneh z objavo obvestiti svoje uporabnike o vsebini sodbe, ki bo šest mesecev vidna na vrhu njegove domače strani," je dejal tiskovni predstavnik sodišča in dodal, da mora podjetje v prihodnje nemudoma odstraniti vse potencialno žaljive fotografije in komentarje tožnice.

Odvetnica nekdanje poslanke Zelenih Maria Windhager je pozdravila odločitev sodišča. Po njenih besedah predstavlja napredek v boju proti sovražnemu govoru, saj je platforma do zdaj vedno zavračala odstranitev takšne vsebine.

dezurni@styria.media.si

Komentarjev 4
  • Mildred_Smith 13:53 03.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Jernej65 10:56 03.februar 2022.

    Nobena stvar ni večna. To so zelo hitro rastoča podjetja, ki praviloma ko dosežejo vrh, tudi zelo hitro potonejo.

  • rd2dmk2 10:39 03.februar 2022.

    vau kakšno zmanjšanje.. na tretji decimalki...