Svet
15 ogledov

Meteorit treščil v fanta

Gerrit Blank ima zaradi meteorita večcentimetrsko brazgotino na roki, na srečo p Žurnal24 main
Prejšnji petek je 14-letnega fanta iz Nemčije zadel meteorit. Nenavadni dogodek je preživel brez hujših posledic.
Gerrit Blank iz mesta Essen je bil na poti v šolo, ko je zagledal "ognjeno kroglo", ki je z neba letela naravnost proti njemu. Trenutek pozneje je njegovo roko oplazil žareč kamen v velikosti grahovega zrna. Sledil je še močan pok, ko je zrno padlo na asfaltno cesto in tam povzročilo več centimetrov širok krater, poroča Daily Telegraph.

Najstniku je udarec iz vesolja pustil na roki okoli sedem centimetrov dolgo rano, v ušesih pa mu je od močnega poka zvonilo še nekaj ur. Drugih posledic pa ni utrpel.

"Ko me je zadel, me je vrglo ob tla, nato pa je bil še vedno dovolj močan, da se je zaril globoko v tla," je razložil Blank, ki je po prvem šoku na tleh opazil krater, v njem pa nenavaden kamen. Vzel ga je s seboj in opazil, da je namagneten.

Skoraj 50 tisoč km/h

Kemični testi so dokazali, da je kamen priletel iz vesolja. Znanstveniki pravijo, da meteoriti le redko dosežejo trdna tla, saj ponavadi že prej zgorijo v Zemljinem ozračju. Pa še tisti, ki se prebijejo skozi ozračje, v veliki večini primerov končajo v morju. Po izračunih naj bi kamen proti Zemlji potoval s hitrostjo skoraj 50 tisoč kilometrov na uro.

Edini doslej znani primer, ko je človek preživel udarec meteorita, se je zgodil novembra 1954. Takrat je kamen v velikosti grozdne jagode treščil v neko hišo v ZDA in v spalnici zadel spečo žensko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.